НОВИНИ

Сигнал до прокуратурата във Варна за умишлено разпилени отпадъци около контейнерите

сигнал прокуратурата варна умишлено разпилени отпадъци около контейнерите
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Надежда Сутрева
11:43, 07.06.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Община Варна внася в прокуратурата сигнал с доказателства за умишлено разпиляване на отпадъци около контейнерите в града.

Във Фейсбук профила си кметът на Варна Благомир Коцев пише, че видеонаблюдението не е единственото доказателство. По думите му, на много места в града микросметищата изглеждат почти режисирани. Община Варна разполага с десетки твърдения от свидетели за организирани групи, които в тъмната част на денонощието изкарват боклука от контейнерите и го разхвърлят наоколо, допълва Коцев.

Според него, следствието трябва да докаже дали целта е у варненци да остане трайното внушение, че градът тъне в мизерия. От Общината предлагат нов регламент за изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци. Графикът предвижда това да става в конкретни дни и часове за всеки един от районите на Варна. Ако вещите се изхвърлят извън посочените дни, на гражданите ще бъдат налагани санкции. Разпоредено е също всички еколози към Община Варна и районните кметства да излязат на терен и да извършват масови проверки за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.

Следи се за изхвърлянето на смет както от страна на търговски обекти, така и на граждани. Коцев допълва, че сметопочистващата фирма всеки ден изпраща снимки на празни контейнери с огромни сметища около тях. Фирма ЗМБГ, която отговаря за сметоизвозването в града, е била глобявана за неизпълнението на задълженията си всеки месец, откакто поехме общинската администрация, пише още във фейсбук профила си Благомир Коцев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и САЩ обявиха нови пакети военна помощ за Украйна
Франция и САЩ обявиха нови пакети военна помощ за Украйна
Илиан Илиев подписа нов договор, ще може да води едновременно националния отбор и Черно море
Илиан Илиев подписа нов договор, ще може да води едновременно националния отбор и Черно море