НОВИНИ

Силна буря наложи отмяната на десетки полети на испанския остров Майорка (СНИМКИ/ВИДЕО)

силни бури наложиха отмяната полета испанския остров майорка
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:39, 17.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Силна буря в испанския средиземноморски регион на остров Майорка наруши въздушния трафик. На международното летище "Палма де Майорка" бяха отменени 44 полета поради лошите метеорологични условия, съобщават местните власти на испанския остров.

Засегнати са били 23 пристигащи и 21 заминаващи полети. Почти всички други полети са имали значителни закъснения. Област на ниско налягане донесе на Майорка и други испански средиземноморски райони проливни дъждове, гръмотевични бури, градушка и бурни ветрове.

Пожарникари бяха многократно викани да разчистват паднали дървета или да изпомпват вода от наводнени мазета. Не се съобщава за големи щети на Майорка или на други места в Испания.

Втората по сила оранжева степен за предупреждение от националната метеорологична служба беше в сила за Балеарските острови, както и за части от областите Андалусия и Каталуния, в Мурсия и Валенсия.

За североизточната част на Майорка властите издадоха червена степен на предупреждение. Очакват се до 180 милилитра валежи в рамките на няколко часа. След това метеорологичните условия се очаква постепенно да се подобрят. Въздушният трафик в Майорка обаче беше нарушен до вчера.

снимки: БГНЕС

Рядко се случва на остров Майорка да бъде обявена червена степен на тревога. Променливото време обаче е често срещано явление в средата на август, когато обикновено постоянното лятно време на острова приключва, посочва ДПА. Тогава дните, подходящи за плаж, често се редуват с периодични силни гръмотевични бури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Не сте сами": Мащабна кампания на НАП и митниците срещу наркотиците и хазарта
"Не сте сами": Мащабна кампания на НАП и митниците срещу наркотиците и хазарта