НОВИНИ

Симона Халеп подаде жалба до КАС относно наказанието ѝ за допинг

Симона Халеп
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 24.10.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Жалбата на румънката Симона Халеп срещу решението на Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис (ITIA) да я лиши от участие за четири години заради нарушение на антидопинговите правила, беше регистрирана от Спортния арбитражен съд (КАС).

На 12 септември ITIA обяви четиригодишното наказание на Халеп, а дисквалификацията ѝ започва от 7 октомври 2022-а и ще продължи до 6 октомври 2026 година.

"Арбитражното производство в КАС започна. В съответствие с кодекса на поведение страните обменят писмени становища и се сформира арбитражен състав, който да вземе решение по този въпрос", се казва в съобщението на съда.

Малки следи от забранено вещество в тялото на Халеп бяха открити при допинг тест от 29 август 2022 година. ITIA спря временно правата на Халеп на 21 октомври 2022 година. В нейната проба е открит "роксадустат", който е включен в списъка на забранените вещества от Световната антидопингова агенция (WADA). Второто обвинение е свързано с нередности в биологичния паспорт на Халеп.

31-годишната румънка има 24 титли от турнирите на Женската тенис асоциация (WTA) на сингъл и една на двойки. Халеп има и два трофея от Големия шлем - Откритото първенство на Франция (2018) и Уимбълдън (2019). Тя оглавяваше световната ранглиста за жени в продължение на 64 седмици.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 сигнала за нарушения на изборното законодателство проверява полицията в Русе
17 сигнала за нарушения на изборното законодателство проверява полицията в Русе
Изоставената край Свиленград сирийка вече е със свой близък
Изоставената край Свиленград сирийка вече е със свой близък