НОВИНИ

Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:30, 20.11.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Синът на сваления от власт либийски диктатор Муамар Кадафи ще участва в президентските избори в Либия. Кандидатурата на Сейф ал Ислам предизвика противоречиви реакции в страната. Името му се свързва и с процеса срещу българските медици, които прекараха повече от 8 години в либийски затвори по обвинения в заразяване на стотици деца със СПИН.

10 години след края на режима на Муамар Кадафи, наследникът му Сейф ал Ислам внесе документите си за участие в президентските избори в Либия на 24 декември.

След дълго отсъствие от публичното пространство, 49-годишният Сейф ал Ислам изненада с променения си външен вид. Той се появи с брада и традиционно облекло, и направи кратко изявление с цитат от Корана.

"Нека Бог отсъди между нас и нашия народ с правдата и най-почтеният бъде избран".

Новината за кандидатурата му предизвика противоречиви реакции, включително протести.

"Ние сме против военнопрестъпници да се кандидатират на избори", каза Джамел ал Харази, организатор на протест.

"Всички млади хора в Либия твърдо подкрепят Сейф и неговия проект за бъдещето на страната", каза Мохамед Балаам, режисьор.

След драматичния край на Муамар Кадафи и неговото близо 40-годишно управление, синът му е заловен от бунтовници. Оцелява по чудо в либийската революция през 2011 г., когато конвоят му се натъква на засада. Осъден е на смърт за кървавата разправа с участниците в бунта, но по-късно присъдата е отменена.

Сейф ал Ислам е издирван от Международния наказателен съд по обвинения за престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Смятан е за любимия син на Кадафи. Говори английски и немски, учил е във Виена и Лондон. Макар и никога да не заема официален пост, Сейф ал Ислам многократно представлява Либия в международни преговори.

През 2007 г. изтъква ролята си за освобождаването на българските медици. Но и признава, че са били измъчвани, за да направят признания по обвиненията, че умишлено са заразили стотици деца със СПИН. Бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас, която също се включва с посредническа мисия, обаче твърди, че именно Сейф ал Ислам е бил против пускането им от затвора.

След десетилетие на хаос и насилие в Либия, Сейф ал Ислам може да събуди носталгия по управлението на баща му Муамар Кадафи. Но много либийци помнят ерата Кадафи и като време на авторитаризъм. Дали ще успее да събере подкрепа, ще стане ясно на първите президентски избори след гражданската война в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещу ковид мерките: Бунтове в Ротердам, демонстрации във Виена
Срещу ковид мерките: Бунтове в Ротердам, демонстрации във Виена
Камен Златков с много добър старт на сезона
Камен Златков с много добър старт на сезона