НОВИНИ

С главата надолу: Какво се крие в обърнатата къща в Черноморец?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:04, 20.11.2021
32159
Чете се за: 06:00 мин.
Любопитно
Слушай новината

Обърната къща в Черноморец стана хит в социалните мрежи. Сградата, построена с покрива надолу, е обзаведена с морски антики.

Дървен пазач с бухалка в ръка, седнал на стол, ни посреща пред входната врата. Влизаме в обърнатата къща през покрива и се озоваваме на таванското помещение.

Намирате ме в моя обърнат дом, в моята обърната кухня, където ще подготвям обяда на децата. Самата къща пресъздава дома на едно семейство с деца. В детската стая има учебници, компютри, раници, тенис ракети. В спалнята има легло. В кухнята си има хладилници, печки. Тук нищо не е бутафорно, не е от олекотени материали, казва д-р Ана Чанева - собственик на къщата.

БНТ: Как дойде идеята за построяване на обърната къща?

Когато бяхме на почивка преди години в Тайланд, самите ние посетихме една такава обърната къща и беше много забавно. Аз съм ветеринарен лекар и имам клиника в Черноморец. Работя го от 25 години, така че всъщност това е моето основно призвание, професия, която работя с любов и желание, а това е идея, която реализирах с подкрепата и по идея на семейството ми.

БНТ: Откъде е лодката, която виждаме в двора и истинска ли е?

Лодката е абсолютно истинска. Това е една от последните дървени лодка направена от майстор на лодки. Димитър Хрусов в Созопол. той си е кореняк созополия и е един прекрасен майстор на дървени морски съоръжения. Например лодката до църквата в Созопол е негово произведение. Изключително рядко творение на изкуството. Така че тази лодка, която е тук е една от последните плаващи в морето на Созопол лодки, която доплува и в нашата къща.

Тук има и много старинни предмети като звезден глобус от 50-те години, с него могат да се наблюдават съзвездията.

Има секстанти, това са също много редки антики. Бинокли, глобуси и други неща, които са с антикварна стойност. И навън има много морски котви, има една мина от Първата световна война, има един водолазен шлем, който е истински, доста оригинален и е точно в къта на морското дъно, където човек може да си направи снимка с него.

БНТ: Може да кажем, че къщата е и музей? Може и така да кажем. Има едни много интересни ски, които са от началото на века.

Стара камера, стар телевизор. Неща, които вече толкова рядко се виждат, а някои хора може би изобщо не са ги виждали.

БНТ: Автомобилът, който виждаме навън истински ли е?

Купихме го, абсолютно истински е автомобилът. Пак с много инженерна мисъл, доста трудно беше закрепен по този начин.

БНТ: С какво я качихте горе? Със специални приспособления, с лебедки.

Доста трудно беше. Наистина около ден беше самото повдигане, укрепване.

Построяването на къщата отнема година и половина. В обзавеждането й участва цялото семейство. В края на октомври тя ще бъде отворена за посетители.

Когато се монтират тези елементи, трябва да бъде съобразено къде ще бъдат разположени, съобразява се с конструкцията на къщата, защото всичко това трябва да бъде обезопасено. Те и тежат сами по себе си, не може просто така да висят от някъде. Така че това беше предизвикателство да бъдат по този начин обърнати и стабилни самите елементи.

БНТ: От какво е направена самата къща и добре укрепена ли е?

Самата къща е с метални конструкции. Това беше много важно, защото в крайна сметка тя е върху 9 квадратни метра и за да бъде стабилна, трябваше да бъде от метални конструкции. Тя е безопасна и доста добре укрепена.

БНТ: Може ли някой наистина да живее в нея?

На този етап не. Ние живеем по Черноморието доста отдавна. Прекалено много хотели, прекалено много заведения, а когато човек иска да се разходи или да се забавлява, просто няма къде и затова решихме да направим някакъв атракцион, където хората да могат през свободното си време да се позабавляват, да бъдат усмихнати и щастливи.

БНТ: Как влияят обърнатите мебели на възприятието на човек?

Ами обърнато. Как влияят. В първия момент може би има изненада, последвана от любопитство, но като цяло говорим, че наблюдавайте такива обърнати предмети на човек му е доста забавно. Всъщност това е и основното на тази къща. човек да влезе, да се забавлява и да излезе усмихнат.

Щастието е много важно, както видяхте и на самата кола пише Happy. Защото, когато сме щастливи, сме и по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Българите в Ерфурт, Германия могат да гласуват в една обединена секция
МВнР: Българите в Ерфурт, Германия могат да гласуват в една обединена секция
Тежко поражение за Манчестър Юн, Уотфорд ликува
Тежко поражение за Манчестър Юн, Уотфорд ликува