НОВИНИ

Сираков: Левски може да фалира всеки момент

bnt avatar logo
от Калоян Николов , Източник: БНР
18:16, 13.10.2020
Чете се за: 03:24 мин.
Български футбол
сираков левски фалира всеки момент

На 2 юни Наско Сираков придоби марожитарния пакет акции на ПФК Левски АД 86,6%.

Оттогава голмайстор №1 в историята на Левски се е заел със задачата за спасението на клуба от фалит.

Последните дни бяха подписани различни рекламни договори, които да подмогнат финансово сините.

В края на септември стартира и кампанията с продажбата на членски карти под надслов "Аз съм Левски".

До момента от тях са продадени над 10 хиляди бройки, а в касата на клуба са постъпили над един милион лева от привържениците на тима.

След над 100 дни начело на клуба Наско Сираков се съгласи да говори пред БНР, и отговори на всеки един от зададените му въпроси.

Ситуацията в клуба. Възможен ли е фалит?

"Ситуацията в клуба е тежка с една дума. Много е тежка от финансова гледна точка. Генерират се доста собствени приходи през тези четири месеца, но те в крайна сметка се оказват недостатъчни. Страдаме все още от липсата на генерален спонсор, втори спонсор, рекламодатели. Във всеки един момент Левски може да обяви фалит. Такава е ситуацията, но няма да го направи. Продължаваме да се борим. Водим разговори с доста сериозни фирми, някой от тях са в доста напреднала фаза и се надявам скоро да бъдат финализирани. Очаквам в близките две-три седмици да се появи първата светлинка в тунела. Не първата. Най-голямата светлина в тунела са нашите привърженици, които продължават да правят чудеса. Последният пример е как се развива продажбата на членските карти. Наши служители ми казваха, че ще са доволни на 15 хиляди продадени карти. Аз под 50 хиляди продадени членски карти ще съм крайно недоволен. Имаме огромен потенциал, който не сме разгърнали. Предстои втора вълна от продажбата на тези карти и ще пътувам до всяка точка на България, където да имам възможност да се срещна с повече привърженици на Левски. Надявам се до седмица-две да направим първите пътувания.
Абонаметнтите карти още на втората седмица имахме по-добри резултати от миналата година. Трябва да отчетем и факта, че имаше забрана за посещение на мачове. Имаше обективни причини, свързани и с пандемията. Мисля, че сме тройно по-добре от миналата година. А като цяло членските карти вървят фантастично до момента.

Представянето на Левски.

Не мога да нарека представянето на Левски колебливо. Ако някой е очаквал нещо друго, то той е гледал на Левски с розови очила. Най-нормалното нещо е, след като си освободил 15-16 футболисти и си изградил нов състав с различни финансови параметри, е нормално да има спад в отбора и представянето му. Левски има една цел, не да гони класиране, а да се спаси. Това е първата, основната, единствена и най-важна задача, която стои пред нас. И аз помагам за селекцията, но и треньорите. Във футбола никога няма и не бива да има каквито и да е срокове. Особено за треньорите. Не ми е минавало през ума за промяна в треньорския щаб и съм готов да се обзаложа с вас, че такава рокада няма да има поне до Нова година.
Треньор е Георги Тодоров, а не Живко Миланов. Как си разпределят функциите е техен проблем. Може в определени моменти Живко да помага, но треньор е Георги Тодоров.
Не ми остава време да наблюдавам тренировките на Левски. В седмицата, ако успея да отида и гледам 15-20 минути, е добре. Имам други проблеми за решаване в момента. Това не е добре за Левски, но за клуба е добре, че не съм на тренировките.

Целите пред клуба.

Купуването на членски карти не е свързано с победите и загубите на Левски. Хората съзнават проблемите на Левски. Резултатите ще дойдат. Там, където е текло, пак ще тече. Виждам Левски сред първите шест отбора в края на сезона. Няма да бъда разочаровам и да сме седми. Дали Левски е четвърти, трети, пети, шести, седми или осми няма никакво значение, след като не е първи.
Не успяхме да направим тези изходящи трансфери, които искахме да направим. Вярвахме, че с изходящи трансфери ще облекчим натрупаните задължения. Те бяха около 5-6 милиона преди да дойда. За да не загубим лиценз, ние подписахме споразумение с всеки един футболист и сега трябва да плащаме тези споразумения. Отделно имаме и задължения към НАП, където също трябва да плащаме.
Станислав Иванов е футболист на Левски. Имаше оферта към него от втора бундеслига, но той не пожела да напусне. Илия Юруков е футболист на Левски и трябва да се бори за място в тима.
Контузиите на Борислав и Радослав Цонев се отразиха много зле за представянето на Левски. Същото се отнася и за Стайн Спиерингс, който бе продаден. Мартин Райнов може да ни помогне. Той е сериозен футболист. Иска ми се зимата да вземем 2-3 нови, за които съм убеден, че няма да сбъркаме.
Генерален спонсор? До 2-3 седмици ще имаме генерален спонсор. Водим разговори за финансови параметри и когато имаме нещо конкретно, ще го обявим.
Без да се замислям отново ще се захвана със спасението на Левски. Спасението на Левски е кауза. Не е въпрос на някакво желание или обмисляне на ситуацията.

Съдиите и БФС.

Съдиите? Изчаках и си мислех, че нещата не са тенденциозни и случайни. Но с всеки изминал мач се убеждавам, че това са едни абсолютни негодници. А най-голям от тях е този, който сега изпълнява ролята шеф на съдиите. Този абсолютен негодник трябва незабавно да се махне от тази длъжност и изчезне от футбола. Той миналата седмица обяснява с цялото си нахалство как Левски два мача е облагодетелстван от съдиите. Този абсолютен негодник по най-бързия начин трябва да изчезне от футбола. Пред Левски няма цел за класиране, за да обърква нечии сметки. Левски се бори оцеляването си и се надявам тези досадни насекоми, нахални мухи и комари след конгреса на БФС през месец декември да влязат в правия път или въобще да ги няма. На Конгреса ще подкрепим този, който представи най-добра платформа за развитието на футбола, но със сигурност има нужда от промяна.

Кога Левски ще е шампион?

Левски отново ще е шампион, когато се излекува. За да искаш нещо, трябва да си готов за него. Левски е далеч от това нещо. Левски има други цели. Левски трябва да си изчисти всички задължения. Да сме чист отбор към играчи, треньори, футболисти и НАП. Едва тогава ще мислим да се върнем там, където ни е мястото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Опитите за постигане на стаден имунитет за COVID-19 са "неетични"
СЗО: Опитите за постигане на стаден имунитет за COVID-19 са "неетични"
Кристиано Роналдо е заразен с COVID-19
Кристиано Роналдо е заразен с COVID-19