НОВИНИ

Скандал в НС заради кризата с медицинските сестри (ОБЗОР)

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:55, 06.03.2020
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Кризата с медицинските специалисти предизвика скандал в парламента и прекъсване за няколко минути на работата на депутатите. Според управляващите протестът е организирана провокация с политическа цел. От опозицията определиха действията им като акт на отчаяние. Президентът призова управляващите да решат проблема. Премиерът Бойко Борисов заяви, че НСО са постъпили правилно, като не са действали със сила срещу барикадиралите се в сградата на парламента.

Управляващите остро разкритикуваха поведението на протестиращите.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ За мен това беше целенасочена, организирана провокация.Медицинските сестри наистина не пожелаха да разговарят с никой от Комисията по здравеопазване. Станаха най-активни тогава, когато можеха да ги покажат по телевизиите. Дали отговорният за НСО смята действията им за адекватни, защото за мен наистина беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца.

Президентът коментира, че проблемът с протестиращите трябва да се реши от управляващите.

Румен Радев, президент: НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти, но това не е проблем на сигурността. Това е дълбок структурен проблем на българското здравеопазване, и аз призовавам към един откровен конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО. Този проблем следва да се реши от МЗ и ресорната комисия в българския парламент.

Премиерът пък обясни, че може да коментира по два начина ситуацията с медиците.

Бойко Борисов, министър-председател: Първият - ако говоря като президента Радев. НСО е изцяло на негово подчинение, той носи пряка отговорност, сградата на НС се охранява от НСО. Виновен е началникът на НСО. Но аз никога не говоря така. Моят отговор е, че - първо щото ги познавам тези сестри, идвали са, много от исканията са им изпълнени. Не 50 милиона, 500 милиона повече в здравеопазването с новия бюджет дадохме. НСО правилно са постъпили, начинът, по който трябва в една правова държава да се действа е друг, но това са български майки, български сестри, съпруги, какво толкова е станало, че са преспали там, че са стояли, - да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила, това не е красиво. Не е джентълменско. Но разбира се, не е красиво и тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни. По-добре така, отколкото да са влезли със сила да действат. Чест им прави и аз няма да ги атакувам. Ако обаче някой се опитва да ми прехвърли на мене вината, имам първия отговор.

Пред БНТ, здравният министър заяви, че никога не са отказвали диалог с медиците.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи на манипулиране на българските граждани. Те поставят все нови искания, които са напълно неизпълними.

Ако ние като популисти кажем да, и приемем тези мерки, това означава, че трябва да създадем хаос в системата.

В пленарната зала страстите се разгорещиха след декларация на БСП.

Корнелия Нинова, ПГ на " БСП за България": Това е безпрецедентен акт на отчаяние , причините посочиха самите медицински сестри, правителството ни лъга една година. Днес отново показахте обаче неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм.

Даниела Дариткова, Председател на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ: Сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6 медицински сестри, между БСП за България и г-жа Мая Манолова.

Нигяр Джафер, ПГ на ДПС: Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и специалисти за по-добро заплащане. Това, което се случи е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми.

Алексанър Сиди, ПГ на ОП: Провокациите, които се случват са неприемливи, не мисля, че това е формата и начина на протест , особено да висиш по прозорците.

Заради напрежение в пленарната зала и отправяне на обидни реплики, заседанието беше прекъснато за няколко минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Янков: Няма доверие в БСП и промяната е изключително необходима
Красимир Янков: Няма доверие в БСП и промяната е изключително необходима
Коментари и анализи след ескалиралото напрежение при протеста на медицинските сестри
Коментари и анализи след ескалиралото напрежение при протеста на медицинските сестри