НОВИНИ

Томислав Дончев: Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето

bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 06.03.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Не очаквайте от нас и от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно и най-малко може да очаквате от мен в тази посока. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг във връзка с протеста на медицинските специалисти.

Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси - на съсловия и групи. Ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес, аз се боя, че сме близо до подобна ситуация, обясни Дончев.

Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под такъв текст. Това е абсолютно противозаконно, категоричен е вицепремиерът.

Продължаваме да сме отворени за диалог и бихме били благодарни, ако той се извършва във форма, която е възможна, допълни още Дончев.

Всички разумни предложения бихме приели, но не и такива, които дестабилизират държавата в този момент, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която също участва в брифинга. С медицинските сестри водим диалог повече от година и се стремим към такъв, и продължаваме да оставаме отворени за него, допълни тя.

През 2019 г. беше осигурена финансова подкрепа на няколко етапа и допълнително бяха заделени средства от НЗОК в общ размер на близо 80 млн. лв.

През настоящата година се осигури устойчивост на тези средства, с наредби на МЗ се определиха финанасови правила и изисквания към ръководителите на лечебните заведения с критерии за разпределението на разходите за персонал. С Националния рамков договори бяха въведени правила за разпределение на разходите за персонал за първи път в НЗОК, припомни Начева.

В условията на заплаха за здравето на гражданите поради коронавируса нашите структури са в готовност почти втори месец и ние изразяваме абсолютни адмирации, респект и уважение към тях, допълни заместник-министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сачева: Би било безотговорно да подпишем споразумение само с няколко физически лица
Сачева: Би било безотговорно да подпишем споразумение само с няколко физически лица
МВнР: Васил Божков и Георги Попов не са напуснали страната със служебен паспорт
МВнР: Васил Божков и Георги Попов не са напуснали страната със служебен паспорт