НОВИНИ

Безработни от село Голямо Враново се срещнаха на място с работодатели

bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 06.03.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Общество

Над 50 безработни от русенското село Голямо Враново се срещнаха с представители на фирми, които търсят персонал в автомобилната промишленост и сезонни работници в селското стопанство. Мобилното бюро по труда отиде на място при хората, за да им помогне в търсенето на работа.

Безработните в Голямо Враново са 80 души. Повечето са освободени от местния свинекомплекс, който затвори врати миналото лято заради чумата по свинете. Илфет Джалилова се надява отново да започне работа във фермата.

Илфет Джалилова: За преквалификация наистина е трудно, защото от колко години все на едно и също място сме работили и да започна друга работа малко ще ми е трудно.

Реализацията на безработните от селата е по-трудна заради отдалечеността от областните бюра по труда.

Гюлсевер Мехмед: За да отидеш до някъде, трябва да извадиш от джоба си пари. Трябва да хванеш такси, ако нямаш кола, трябва да хванеш автобус.

Ивелина Лукова - младши експерт в Бюро по труда-Русе: Хората остават малко изолирани от пазара на труда и чрез мобилното бюро по труда целим точно да достигнем до тези хора, за да можем да им предоставим пълният набор услуги.

И работодателите очакваха да си намерят подходящи кадри. Даниел Петров е земеделски производител, но няма сезонни работници.

Даниел Петров - работодател: Те искат днес да отидат, да си вземат надника и масово практиката е, ако утре някой им предложи 5лв. повече, те да отидат при него.

Очакванията са след днешната среща поне една трета от хората да започнат работа. А мобилното бюро по труда ще продължи да обикаля селата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова излезе от Народното събрание, но е готова да се върне при медицинските сестри
Мая Манолова излезе от Народното събрание, но е готова да се върне при медицинските сестри
Възрастен мъж е с комоцио след побой от шофьор на кръстовище в Асеновград
Възрастен мъж е с комоцио след побой от шофьор на кръстовище в Асеновград