НОВИНИ

Скандалът с футболните национали на Аржентина се разраства

Отношение по темата взеха ръководители и политически лидери в страната, а изказвания на някои от тях доведоха до уволнения.

спасените дузпи емилиано мартинес класираха аржентина полуфиналите копа америка
Снимка: AP / Julio Cortez
bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 18.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Расисткият скандал с футболните национали на Аржентина се разраства. Отношение по темата взеха ръководители и политически лидери в страната, а изказвания на някои от тях доведоха до уволнения.

Всичко започна със спечеления финал на Копа Америка и песента, с която аржентинците обиждат националите на Франция за произхода им. Действията на замесените, и най-вече Енцо Фернандес, който е публикувал видео в социалните мрежи, бяха определени като расистки. Отношение по темата взе и зам.-министърът на спорта в Аржентина Хулио Гаро. Той призова капитана на „гаучосите“ и президента на Футболната федерация да поднесат извинение. Думите му обаче доведоха до неговото уволнение.

Противно на очакванията, голяма част от хората в страната, в това число и държавници, не осъдиха поведението на националите, а точно обратното. Изявление по темата направи и вицепрезидентът Виктория Вияруел, която защити Фернандес.

„Аржентина е сувернна и свободна страна. Никога не сме имали колонии или второкласни граждани. Никога не сме налагали нашия начин на живот на никого. Никоя колониална държава няма да ни сплаши за песен или затова, че казваме истини, които не искат да признаят. Спрете да симулирате възмущение, лицемери“, написа Вияруел.

Очакват се реакции от страна на ФИФА и Аржентинската футболна федерация.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат
Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат