НОВИНИ

Скандалът с прекратения мач Бразилия - Аржентина се разраства (ВИДЕО)

скандалът прекратения мач бразилия ndash аржентина разраства
bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 06.09.2021
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Изключително големи критики бяха отправени към здравните власти на Бразилия, след като прекратиха срещата на Селесао с Аржентина в неделя вечерта.

Причината дербито от световните квалификации от зона „Южна Америка“ да не се доиграе е нарушаване на протокола за противоепидемичните мерки на страната срещу COVID-19.

Все още не е ясно дали срещата ще бъде насрочена за друга дата, или на Бразилия ще бъде присъдена служебна победа.

След създалия се хаос се оказа, че здравната организация на Бразилия е искала да отстрани четирима играчи от Аржентина, които бяха част от тима при гостуването в Сао Пауло. Според органите на реда футболистите, играещи в Англия, е трябвало да изтърпят 14-дневна карантина.

Президентът на бразилската здравна организация Антонио Бара Торес заяви, че четиримата ще бъдат глобени и депортирани, заради нарушаване на местните закони в борбата с коронавируса.

На четиримата е било разпоредено да останат в изолация преди мача. Въпреки тази заповед, те са се появили на стадиона за двубоя.

Емилиано Мартинес и Емилиано Буендиа от Астън Вила, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро от Тотнъм се присъединиха към „гаучосите“, въпреки че Висшата лига не искаше те да занимават за националния тим поради необходимостта от карантина за 10 дни в хотел при завръщането им на Острова. Ограниченията на карантината в Бразилия обаче добавиха още един усложняващ фактор.

Футболната федерация на Аржентина в неделя вечерта написа в социалната мрежа Туитър съобщението „Прибираме се!“, придружено от снимка на отбора, включително Емилиано Мартинес и Буендия, които се качват на полет за Буенос Айрес.

TV Globo съобщи, че четиримата играчи от Висшата лига на Англия са казали на бразилската полиция на летището, че не са попълнили формулярите си за влизане при пристигането. В информацията на медията се твърди още, че футболистите не са депортирани, а са получили разрешение да летят обратно с отбора за родината си.

От бразилската здравна агенция обаче твърдят, че четиримата футболисти са казали на имиграционните служители, че през последните 14 дни не са били във Великобритания или в друга държава, която е част от т.нар. „Червен списък“ на Бразилия. Според протокола на страната, влизащите от „Червения списък“ подлежат на 14-дневна карантина.

Трима от тези четирима играчи започнаха срещата в Сао Пауло като титуляри.

Затова в 7-ата минута официални лица директно нахлуха на терена, създавайки изключителна суматоха и прекъсвайки очакваното с голям интерес дерби.

Президентът на бразилската здравна организация обяви още: „Решението за прекъсване на мача никога не е било наша цел. Въпреки това, футболистите, които не са спазили нашите закони и здравни норми, а в това число са дали невярна информация на властите, наистина ни накараха да действаме по този начин.“

Отборът на Аржентина е пристигнал в Бразилия три дни преди срещата. Затова и селекционерът на Селесао Тите се възмути, че неговите сънародници не са действали по-рано, а са предизвикали този скандал.

Лионел Меси също звучеше раздразнен.

„Не са разговаряли с нас преди това“, категоричен беше аржентинският капитан.

Националният тим на Бразилия повика 9 играчи от Висшата лига за квалификациите за Световното първенство през септември, но никой от тях не пътува до Южна Америка поради ограниченията.

Селекционерът на Аржентина Лионел Скалони заяви, че и двата отбора биха искали да играят мача.

„Не са ни казвали, че не можем да играем този двубой, не сме били предупредени. Мач между едни от най-добрите отбори в света да завърши така? Ние искахме да доиграем срещата, както и бразилският тим. Аз като треньор трябва да се грижа за футболистите си. Ако някой дойде и каже, че искат да ги депортират, аз не мога да допусна това“, каза още Лионел Скалони, който настояваше играчите му да останат на терена, за да не бъдат обвинени, че самоволно са напуснали.

В крайна сметка автобусът на Аржентина напусна стадиона заедно с всички футболисти.

"Поради решението на съдията, мачът, организиран от ФИФА между Бразилия и Аржентина от квалификациите за Световното първенство, е прекъснат. Реферът и делегатът на мача ще изготвят доклад до Дисциплинарната комисия на ФИФА, която ще определи стъпките, които ще последват. Следващите процедури ще са в съответствие с действащите разпоредби“, се казва в съобщение на ръководния орган на южноамериканския футбол (CONMEBOL).

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи в Белгия настояха за мерки срещу климатичните промени
Протестиращи в Белгия настояха за мерки срещу климатичните промени
До утре ще бъде отстранена аварията, която отложи пускането на топлата вода в Перник
До утре ще бъде отстранена аварията, която отложи пускането на топлата вода в Перник