НОВИНИ

Скръб в Белград, в критично състояние остава едно от пострадалите деца

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:02, 04.05.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия потъна в скръб след вчерашната стрелба в училище в Белград, при която 13-годишен ученик уби 9 души, а учител и шестима ученици бяха ранени.

Едно от ранените деца от остава в критично състояние. Момичето е претърпяло спешна операция и се намира в интензивно отделение в педиатричната болница в Белград. Други две пострадали момчета са в стабилно състояние и се очаква да бъдат изписани в близките дни.

Сърбия обяви 3-дневен траур след трагедията, а вълната от съпричастност към близките на жертвите не стихва.

Подробности вижте във включването на Йоана Миланова и операторът Цветан Благоев.

Ученици от различни и училища на различна възраст идват през сълзи да отдадат почит пред жертвите. Някои от тях разказаха пред камерата ни, че се чувстват тъжни и уплашени от случилото се.

"Много сме тъжни. Изплашени сме, какво ще се случи сега. Нямам думи за този инцидент", потресен е ученик от училището.

"Вчера нямах първи час. Минавах покрай училището, когато чух изстрели. Въобще не подозирах, че в училището може да има стрелба. Помислих си, че е някакъв криминален случай. Но когато отидох встрани и видях деца да плачат.... Въобще не очаквах, че стрелецът ще се окаже дете. Той е по-малък от мен. Повечето от жертвите са момичета. Може би, ако родителите му бяха говорили с него, ако не беше тормозен в училище, момчето нямаше да има причина да направи това", смята ученичка от училището.

Служител на училището, което се превърна в сцена на трагедията, сподели, че ще запомни убития охранител с неговата добрина.

"Като човек колегата ми беше феноменален, винаги да помогне, по всяко време", спомня си охранител.

13-годишният Коста, който извърши жестокото масово убийство, е влязъл в училището с два пистолета, съхранявани от баща му в каса, заключена с код. В домът му е открит списък с потенциални жертви. Момчето е било амбициозно - с добро поведение и отлични оценки.

Стрелецът от Белград живеел само с баща си, мечтаел да стане астрофизик

И докато разследващите и обществото все още търсят отговорите за мотивите, които да подтикнали 13-годишно момче да извърши такова ужасяващо масово убийство, данни на неправителствени организации поставят въпроса за голямото количество нелегално оръжие в Сърбия.

"Тука беше един хаос, в който всеки от родителите търси детето си и не знае нищо за него. Знаеше се, че има жертви, но той не знае дали детето му е между тях. Другият проблем е колко законно и незаконно оръжие има в Сърбия, останало от бившите юговойни. И аз днес намерих информация от Белградския център за стабилност, в която се казва, че гражданите разполагат в региона с девет пъти повече оръжие от армията и полицията. И в това отношение класацията се води от Сърбия и Черна Гора, които разполагат с по 40 броя леко оръжие на 100 жители. Повечето от това оръжие е незаконно", разказа Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС, която се озовава на мястото на трагедията малко след стрелбата.

Днес разследващи влязоха отново в сградата на училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия и старши треньорът Златомир Загорчич се разделиха по взаимно съгласие
Славия и старши треньорът Златомир Загорчич се разделиха по взаимно съгласие
ГЕРБ-СДС се среща с ДПС в търсене на подкрепа за кабинет
ГЕРБ-СДС се среща с ДПС в търсене на подкрепа за кабинет