НОВИНИ

Сладоледени торти с плодове разхлаждат животните в Софийския зоопарк

сладоледени торти плодове разхлаждат животните софийския зоопарк
Снимка: Зоопарк София
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:30, 14.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският зоопарк разхлажда животните със сладоледени торти с плодове, вода и много сянка. Служителите се грижат за обитателите на зоопарка, като ги къпят или поливат с вода както рано сутрин, така и през деня. При животните, както и при хората, в жегите е важно да се разхлаждат и да пият повече течности. За мечките, маймуните и някои други видове се прави специален сладолед, който включва любимите им замразени плодове и зеленчуци.

През лятото е особено трудно за видовете, които са свикнали с по-студен климат, съобщи директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов. В Столичния зоопарк са горди, че притежават рядък вид тревопасно – такин, националното животно на държавата Бутан. То живее по скалистите хълмове на Хималаите и при такива жеги предпочита да стои във вътрешните заграждения, където има вода и сянка, а температурата е близко до тази, с която видът е свикнал.

Друго животно, което е свикнало със студ, е снежният леопард. При топло време големите котки стоят във вътрешните заграждения, където дори температурата на пода се поддържа ниска.

Директорът на зоологическата градина препоръча на посетителите да избягват разходките в най-горещите часове на деня – между 13.00 и 16.00, защото част от животните именно в този период не могат да бъдат видени.

Зоопаркът се радва на голям интерес както от страна на българите, така и на все повече чужди посетители, отбеляза директорът. Дори в делничните дни и в обичайно отпускарския летен сезон зоологическата градина е пълна както с деца, така и с възрастни, допълни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски открива новия сезон със "Синя фиеста" на "Герена" за малки и големи
Левски открива новия сезон със "Синя фиеста" на "Герена" за малки и големи
България с категорична победа над Унгария на европейското по баскетбол за младежи до 20 години
България с категорична победа над Унгария на европейското по баскетбол за младежи до 20 години