НОВИНИ

Слави Трифонов за цената на изборите: Борисов пак лъже

слави трифонов вярно бягаме отговорност
bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 10.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов определи като лъжа твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че последните избори са стрували 150 млн., като близо 50 млн. са дадени за машини, а новите избори, през юли, ще струват още 100 млн.

В профила си във Фейсбук Трифонов написа:

"Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа. В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко - устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.

Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев.

Да видим и колко са стрували изборите на 4 април. Бившият министър-председател твърди, че те са стрували 150 милиона лева. Цената на изборите, приета от Министерски съвет е 65,6 милиона лева. Към тях се добавят и 36 милиона лева за закупуване на машините. Така цялата сума за организирането на вота всъщност е 101 649 500 лв.

Тук разликата между реалността и това, което хвърля Борисов в пространството, е над 48 милиона лева. А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера!"

Трифонов твърди още, че изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април.

"Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори", категоричен е Слави Трифонов.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потник на Майкъл Джордан продаден за рекордна сума
Потник на Майкъл Джордан продаден за рекордна сума
Томас Бах отложи визитата си в Япония
Томас Бах отложи визитата си в Япония