НОВИНИ

Славна футболна пауза с тримата големи днес

Сър Алекс Фъргюсън, Луис ван Гаал и Арсен Венгер

славна футболна пауза тримата големи
bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 15.07.2020
Чете се за: 01:50 мин.
Футбол

Къде са и какво правят днес тримата велики мениджъри след оттеглянето им от най-важния пост във футбола?


Въпреки 3-месечното прекъсване на световния футбол и неяснотата дали първенствата ще продължат най-популярната игра се завърна през юни, като за един месец станахме свидетели не само на амбициите на треньори и отбори за нови попълнения, но и на огромни непредвидени трансфери. За всички е ясно, че в съвременния футбол на преден план за мениджърите е закупуването на резултатен играч от друг клуб, а не развитието на млад талант от школата. Именно това би трябвало да постави у феновете на играта въпросът - къде всъщност са онези трима гении, които оставиха след себе си не просто добри отбори, а незабравими за феновете състави, способни с лекота да грабнат всеки трофей?


Сър Алекс Фъргюсън



През пролетта на 2013 година сър Алекс Фъргюсън сложи край на своята кариера като футболен треньор. За 27 години начело на Манчестър Юнайтед шотландецът успя да донесе на клуба 38 трофея, като дори в последния си сезон спечели отново титлата от Английската Висша Лига с “червените дяволи”. Макар да измина доста време от ерата на Съра и отборът вече да не блести със зрелищната си игра, връзката на Фъргюсън с клуба остава силна, като мениджърът посещава всеки мач на бившия си любим отбор.


Луис ван Гаал



След множество успехи с Аякс, националния отбор на Холандия, Барселона, Алкмаар и Байерн Мюнхен и два не много силни сезона с Манчестър Юнайтед Ван Гаал прекрати своето приключение като мениджър преди повече от 4 години. “Желязното лале” официално се раздели с футбола през 2019 година, отдавайки се на една истинска почивка от натрупаното през годините напрежение, но едно е сигурно - той винаги ще бъде помнен от феновете като треньора, който предпочита да дава повече шанс на младите новобранци, отколкото на опитните играчи.


Арсен Венгер



Когато феновете на футбола чуят името на френския треньор, със сигурност се сещат за онзи феноменален състав на Арсенал през сезон 2002/03, който успя да спечели Английската Висша лига, без да допусне нито една загуба. Естествено това не е най-големият рекорд, който Арсен Венгер е поставил във футбола. След 22 години начело на “артилеристите” спокойно може да определим легендарния треньор на “топчиите” като единствения, който може да се конкурира с Алекс Фъргюсън.

През 2018 година французинът напусна любимия си Арсенал след един наистина лош за отбора сезон, в който английският гранд не показа това, на което е способен и завърши на 7-ма позиция във Висшата лига. Макар Венгер да съобщи, че не би се завърнал в отбора, в каквато и да е роля, той не се раздели напълно с футбола. След няколко коментирания на мачове с Жозе Моуриньо днес Венгер е още по-голям стратег и отговаря за глобалното развитие на футбола във ФИФА. Французинът бе избран на този пост през есента на 2019 и лично представен от Президента на международната организация - Джани Инфантино. А по време на “коронната” карантина бившият мениджър на Арсенал бе сниман как се разхожда по улиците на Лондон без маска и по шорти.


През 2020 се стигна до извънредно футболно лято, което може да донесе големи изненади.


Автор: Иво Романов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70 са вече регистрираните случаи на COVID-19 в Русенско, изолираните спешни медици се връщат на работа
70 са вече регистрираните случаи на COVID-19 в Русенско, изолираните спешни медици се връщат на работа
Нови мерки в Сърбия: Задължителни маски на открито, за децата препоръчителни
Нови мерки в Сърбия: Задължителни маски на открито, за децата препоръчителни