НОВИНИ

След 29 март обучението онлайн ще става само с писмено разрешение

мон близо учениците вече клас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 23.03.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците, които все още се обучават онлайн, заради отказ да се тестват веднъж седмично за COVID-19, трябва да се върнат в клас на 29 март т.г.

Според заповедта на Министерството на здравеопазването от тази дата ще отпадне изследването за вируса в училищата.

Остават в сила другите предпазни мерки – носенето на маска в коридорите и общите помещения за децата от 1-ви до 4-ти клас, както и навсякъде за по-големите ученици и за учителите, спазването на дистанция, дезинфекцията и проветряването.

От отмяната на тестването до края на извънредната епидемична обстановка онлайн обучението ще бъде възможно само за учениците, които имат писмено разрешение за това.

Според Закона за предучилищното и училищното образование родителите имат право по свой избор да прехвърлят децата си в електронна среда поради здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ. За до 30 дни онлайн обучение разрешение за това се дава от директора на училището, а за по-дълъг период – от началника на Регионалното управление на образованието.

През тази седмица в клас са 626260 ученици – с 1000 повече от миналата седмица. Над 41% от тях посещават занятията без тестване заради ниска заболяемост в общините или след представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. Преди часовете в понеделник са изследвани над 339 000 деца.

Вече почти месец се наблюдава тенденция за спад в положителните проби.

През тази седмица те са 417 – с близо 150 по-малко от предходната. Позитивните ученици са 318 спрямо 494 седем дни по-рано. Увеличение има при учителите, диагностицирани с коронавирус. Те са 76, докато през миналата седмица са били 44.

Броят на положителните тестове при непедагогическите специалисти се запазва почти без промяна – 23 спрямо 26 седем дни по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКП е събрала информация за две от лицата в списъка на Петков: Александър Манолев и Васил Божков
ВКП е събрала информация за две от лицата в списъка на Петков: Александър Манолев и Васил Божков
Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ
Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ