НОВИНИ

След 30-часов престой: Медицинските сестри напуснаха доброволно бившия Партиен дом (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
22:25, 06.03.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас
часов престой медицинските сестри напуснаха доброволно бившия партиен дом обзор

След близо 30 часа престой в сградата на бившия Партиен дом протестиращите медицински сестри излязаха доброволно от сградата. По-рано днес те заявиха, че ще останат вътре докато исканията им, сред които здравна реформа, стартово заплащане от две минимални заплати, задължителен колективен трудов договор, не бъдат изпълнени.

Безсънна нощ, критични ситуации и обвинения в насилие и натиск белязаха престоя на барикадиралите се медицински сестри.

Решението да се барикадират медицинските работници взели вчера около 16 часа веднага след края на заседанието на здравната комисия. То приключило бързо и това провокирало сестрите да останат.

Мая Илиева: Така ни се стори, че доста малко работят нашите управляващи, а пък си бяха гласували хубави заплати предния ден. Затова това нещо просто ни провокира и останаха

Нощта в сградата за петте жени е спокойна до 4 ч. тази сутрин, когато служители на НСО спират тока в залата.

Бойка Анастасова: Към четири часа те решиха да променят тактиката и започнаха да ни ограждат като кучета от страни и ние се качихме от вътрешната страна на перваза, защото от външната страна бяха, колегите ни, които снимаха.

Кадрите се появиха в социалните мрежи и предизвикаха бурни реакции.

Бойка Анастасова: Те ме блъскаха и там и се опитваха със сила да ме вкарат вътре под предтекст, че ме пазят, а всъщност те ме гонеха от тук ме подгониха, за да ме хванат.

От НСО също разпространиха свои кадри и отговориха на обвиненията

бригаден генерал Красимир Станчев, началник на НСО: Едната от дамите още в осем и нещо като влязох ме предупреди да не се приближавам към нея, тъй като щяла да скочи от прозореца. Насилие не е имало. Естествено, че когато впуснете към някого, за да го хванете, той счита това за насилие, аз не мисля, че е така.

През цялата нощ с протестиращите работили и трима психолози. Според началника службите за охрана обаче, те не успяват да се справят със ситуацията. Той заяви, че е помолил за съдействие МВР, но останали сами в ситуацията.

От МВР отговориха, че са следили ситуацията през цялата нощ, а когато напрежението ескалирало изпратили екипи на поражната с надуваемо платнище в случай, че протестиращ скочи през прозореца.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Още от първия момент съм се свързал с колегите, бил съм в постоянна координация с колегите, които имат отношение. Преценихме, че няма заложническа криза, терористичен акт, няма отвличане, няма принуда. Категорично нямаше данни за заплаха някаква за живота и здравето на който и да е служител на народното събрание или мед.сестрите.

По-късно днес сестрите подготвиха споразумение с исканията си и го изпратиха до здравния министър. От НСО изразиха надежда, че те сами ще излязат от сградата до 22 ч. днес.

бригаден генерал Красимир Станчев, началник на НСО: Няма да ги изкарам на моя отговорност ще ги държа вътре, ще се кротнат по някакъв начин.

Около 20:30 ч медицинските сестри излязоха доброволно от сградата под аплодисментите на протестиращи под прозорците на бившия Партиен дом.

Мая Илиева: Защото сме изтощени, защото не сме спали три дни. Нямахме храна, нямахме вода, като си поискахме вода ни даваха.

Бойка Анастасова: Ще продължаваме да си отстояваме исканията. Сега ще обмислим с колегите от страната и ще решим.

Сестрите са категорични, че ще протестират, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След случая с влогър, който обяви чуждо дете за починало - как да сърфираме безопасно в интернет
След случая с влогър, който обяви чуждо дете за починало - как да сърфираме безопасно в интернет
Александрийската библиотека - там, където вечността и мъдростта си принадлежат
Александрийската библиотека - там, където вечността и мъдростта си принадлежат