НОВИНИ

След измамите с хиляди декари земя в Пазарджишко - има ли наказания

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:10, 20.09.2024
11487
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Проверена е дейността на нотариуса, чийто подпис стои под сделки за придобиване на хиляди декари земеделска земя. В края на януари БНТ съобщи, че собственици на стотици имоти в Пазарджишко са сезирали полицията и прокуратурата, че те са откраднати. Те установяват, че вече не разполагат със земите си, когато се опитали да ги продадат. Оказва се, че всички те са придобивани с констативни нотариални актове, издадени по обстоятелствена проверка при един и същи нотариус.

По време на парламентарния контрол днес депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков поиска от служебния министър на правосъдието да му отговори проверена ли е дейността на нотариус Милена Минкова.

От трибуната служебният министър на правосъдието Мария Павлова отговори, че функционира Инспекторат на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт, който проверява дейността на нотариусите съвместно с инспектор-нотариуси.

"Министърът на правосъдието възлага извършването на съвместни проверки по служебен почин, по сигнал или по жалба на заинтересовано лице, както и по предложение на Съвета на нотариусите. По отношение на дейността на конкретния нотариус с две заповеди през април 2024 г. министър Славов нарежда на инспектори от Инспектората, съвместно с инспектор-нотариус, определен от Нотариалната камара, да извършат съвместна проверка на нотариус Минкова", посочи министър Павлова.

Оказва се, че нарушение няма.

"Проверката е извършена в периода от 9 май 2024 г. до 10 май 2024 г. в кантората на нотариуса, като по време на нея са проверени нотариални дела за периода от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2023 г., образувани по обстоятелствени проверки с признат собственик – Риал Стейтс ЕООД с управител Гинка Николова Върбакова. Проверката е установила, че за посочения период са образувани 16 броя нотариални дела по извършени обстоятелствени проверки, в които не се установят нарушения на разпоредби по закона", заяви Павлова.

Предвид констатациите от извършената проверка, министър Павлова допълни, че не са налице основания да се търси дисциплинираната отговорност на нотариуса. Поради тази причина Инспекторатът не е отправил и предложение за сезиране на други институции.

"От вашия отговор разбрах, че няма никакъв проблем един нотариус и двама свидетели едни и същи в сговор със съответна община да превземат колкото могат чужда земя и чужда собственост. Разбирам, че министерството е изпълнителна власт, но това не означава, че ваши служители не могат да подават сигнали, ако има съмнения за извършени престъпления. Този отговор е много лош сигнал към хората", отговори Таслаков.

Стана ясно и че втората част от въпроса на Таслаков към министъра – за евентуалното разследване на организирана престъпна група, министърът на правосъдието посочи, че той би трябвало да се обърне към Прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел нанесе удар в Бейрут
Израел нанесе удар в Бейрут
Монтана 2003 с обрат срещу гъркини
Монтана 2003 с обрат срещу гъркини