НОВИНИ

След поставената протеза: Малката Антония от Плевен ще може да движи ръката си напълно

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
20:47, 11.10.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път в България: 11-годишно момиче ще движи рамото и ръката си отново благодарение на уникална операция, с която се премахва тумор и се поставя индивидуална 3D протеза. Сложната интервенция е извършена в пловдивската университетска многопрофилна болница за активно лечение "Еврохоспитал". Операцията и протезата са поети изцяло от Здравната каса.

Преди година 11-годишната Антония от Плевен e диагностицирана със Сарком на Юинг. Детето е със злокачествен тумор на дясната лопатка, обхващащ и дясната раменна кост.

"От една година точно сме по болници и втора ще започнем", сподели Валя Стефанова - майка на Антония.

За да се запази ръката на детето, екип от пловдивски лекари извършва сложна операция,при която отстранява злокачествения тумор чрез пълно премахване на дясната лопатка и горния край на дясната раменна кост на малката пациентка, които са заменени с 3D принтирана ендопротеза.

"Подобен тип интервнеция, без заместването на тези премахнати кости, би означавало сериозен риск от загуба на крайника на пациента. Понеже става въпрос за дете, молбата на родителите е да се направи всичко възможно да бъде запазен крайникът. Оторозиран производител изработи индивидуална протеза", обясни д-р Аврам Георгиев-ортопед.

Операцията, продължила 4 часа, е извършена от екип лекари под ръководството на професорите Владимир Ставрев и Любен Стоков. Поставената протеза е от титан, с диамантено покритие и е обвита с текстилна тръба.

"Това е титаниев имплант в по-голямата си част, който е специално обработен, така че неговата повърхност да бъде пригодна и към него да бъдат фиксирани запазените мускули, които да движат ставата", обясни д-р Аврам Георгиев.

Предстоят още редица процедури и рехабилитация за Антония.

"Невероятно поведение за нейната възраст и нейното страдание. Това, което се е струпало като "подарък" от съдбата, тя го преодолява", коментира д-р Георги Джаров - анестезиолог.

"Мечтата ми е да ми е живо и здраво детето като преди, да си играе, да си тича, да ходи на училище", каза Валя Стефанова - майка на Антония.

"Искам вече да съм свободна и да не ходя по болници и да играя с децата", сподели малката Антония.

Благодарение на иновативното техническо решение се очаква след рехабилитация момичето да движи ръката си без проблем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9600 от близо 11 800 машини за гласуване са с изтекла гаранция
9600 от близо 11 800 машини за гласуване са с изтекла гаранция