НОВИНИ

Вместо пристанище - камъни: В какво са обвинени бившият варненски кмет и още трима души?

Иван Портних и Стоян Пасев казват, че още не са получили обвинителни актове

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
18:39, 11.10.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската прокуратура повдигна обвинения на бившия кмет на Варна Иван Портних, на бившия областен управител Стоян Пасев, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Те са разследвани за възможна измама, докладвана от ОЛАФ и свързана с реконструкцията на рибарско пристанище "Карантината". Кадастралните карти на Варна сочат, че на обозначеното място няма рибарско пристанище, а камъни и сгради. Именно това усъмнява проверяващите.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект за 3 400 000 евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Бившият областен управител на Варненска област Стоян Пасев обясни пред БНТ, че:

"Въпросното дело не е приключило, по него има да се извършват доста процесуално-следствени действия и няма готовност или твърдения от независимата европейска прокуратура за внасяне на обвинителен акт в съда. Тоест, аз нямам връчен обвинителен акт, говоря за себе си. Доколкото знам, и другите лица нямат връчени обвинителни актове. За мен е чиста политическа поръчка, делото не е ново, разпитван съм - не крия, по това дело, но има все още възражения, искания, разпит на нови свидетели, следствени експерименти".

Според разследващите, служители на "Морска администрация" са заблудили Министерството на транспорта да издаде удостоверение за експлоатация на "рибарското пристанище".

По-рано през деня служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков също излезе със становище:

"В националната полиция имаше едно или две досъдебни производства. Разследването беше възложено на националната полиция. Имаше обвиняеми лица. Не следва аз да визирам конкретни факти и обстоятелства от тези действия по разследването, защото нямам разрешение от наблюдаващия прокурор. Делото беше на Европейската прокуратура и бяха в крайна фаза на разследването, за да има обвинения".

Според разследващите на европейския бюджет са нанесени щети в размер на 2 млн. евро, а на националния бюджет - за над 675 000 евро. Екипът ни опита да се свърже с Иван Портних - безуспешно. В късния следобед обаче той публикува позиция във Фейсбук профила си. Портних също посочва, че досъдебното производство е в ход и не е получил обвинителен акт. Определя случващото се като поредна атака.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шолц обеща нова военна помощ за Украйна на стойност 1,4 млрд. евро
Шолц обеща нова военна помощ за Украйна на стойност 1,4 млрд. евро
Селекционерът на Люксембург: Анализирахме противниците и сме готови за мача утре
Селекционерът на Люксембург: Анализирахме противниците и сме готови за мача утре