НОВИНИ

Международната общност осъди израелските удари по щаб на ООН в Ливан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:12, 11.10.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Продължава издирването на оцелели след двата израелски удара по жилищен квартал в центъра на ливанската столица Бейрут. Жертвите на атаката към момента са 22, ранените - близо 120. Според службите за сигурност цел на израелското нападение е бил поредният висш командир на Хизбула. Тел Авив не е коментирал.

Международната общност остро осъди и израелския обстрел по щаба на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан, при който бяха ранени двама военни. Други двама миротворци са били ранени при експлозия. Израел заяви, че провежда цялостно разследване на случаите.

Това е най-смъртоносната израелска атака срещу Бейрут от началото на размяната на удари между Тел Авив и шиитската групировка Хизбула, започнала преди повече от година. Поразен е гъсто населен жилищен квартал в центъра на ливанската столица. И за разлика от други нападения, Тел Авив не е предупредил за удара, нито е приканил за евакуация.

"Чухме първата експлозия и помислихме, че е ударена нашата къща. Последва втора - още по-мощна. Хората се разбягаха панически - кой както беше - боси, по пижами. Всичко наоколо беше в натрошени стъкла. А когато видяхме какви са щетите, думата беше само една - кошмар", споделя Алая Байдун, жител на Бейрут.

По непотвърдена информация мишена на Израел е бил поредният висш командир на Хизбула. Данните са противоречиви - или че е тежко ранен, или че не е сред жертвите.

Според ливанския премиер Наджиб Микати всички загинали при атаката за цивилни. Той призова за незабавно примиерие.

"Въпреки усилията, които положихме - в арабския свят и на международната сцена, не успяхме да предотвратим немислимото да се случи. Израелската война в Ливан продължава и ескалира с покушения, убийства, разрушения, въздушни атаки, сухопътна операция... Сякаш сме оставени на съдбата и ни е забранено да защитаваме правата си, земята си, достойнството си."

Микати остро осъди израелската стрелба по мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан, при която бяха ранени двама индонезийски войници. През последните 48 часа международната база е обект на атаки два пъти. От ООН заявиха, че подобни действия са в нарушение на международното право.

"Това, което виждаме в Ливан, е пълномащабна операция с удари, бомбардировки, очевидно и Хизбула отговаря с въздушна атака, но всичко това води до драматично голям брой цивилни жертви. Виждаме огромна трагедия и трябва да направим всичко възможно да избегнем пълномащабна война в Ливан", коментира Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Размяната на удари между Израел и Хизбула продължава. За последните два дни са изстреляни около 190 ракети. Въпреки непрестанните атаки жителите на кибуца Дан, който се намира край границата с Ливан, отказват да напуснат.

"Тук съм роден. Преди 2 дни станах на 80 години. Онова там е ливанско село, оттам стреляха директно по съседния кибуц, и по други селища в района, защото са нависоко. И могат да стрелят с противотанкови ракети", казва Шаул Гивони, жител на Дан.

Най-добрият начин да се постигне разбирателство между Израел и ливанския народ е дипломацията, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Люксембург: Анализирахме противниците и сме готови за мача утре
Селекционерът на Люксембург: Анализирахме противниците и сме готови за мача утре
Салимова приключи с реми участието си в Глобалната шахматна лига
Салимова приключи с реми участието си в Глобалната шахматна лига