НОВИНИ

Нетаняху към Ливан: Отървете се от Хизбула, за да може войната да свърши

"На ръба сме на пълномащабна война в Ливан с опустошителни последици", каза генералният секретар на ООН

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:37, 09.10.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израел обяви, че през последното денонощие е поразил 185 цели на Хизбула в Ливан. Атаките срещу Хамас в ивицата Газа са 45. Израел съобщи и за близък бой с Хизбула в Южен Ливан. Има загинал израелски командир. Според Израел, ликвидирани са двама потенциални наследници на убития Хасан Насрала начело на Хизбула.

Една четвърт от територията на Ливан попада под израелска заповед за евакуация заради бойни действия, съобщи ООН. Световната организация отчете над 2 хиляди жертви в Ливан в рамките на една година, 1500 от тях са загинали само през последните две седмици.

"На ръба сме на пълномащабна война в Ливан с опустошителни последици. Все още има време това да спре", заяви Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН.

От началото на израелските удари миналия месец принудително разселените в Ливан са милион и 200 хиляди. Мнозина в Бейрут спят по улиците и плажовете. Израелският лидер призова ливанския народ да въстане срещу Хизбула, за да избегне "разрушения и страдания" като в Газа.

"Днес Хизбула е по-слаба от всякога. Сега вие, ливанският народ, стоите на важен кръстопът. Изборът е ваш! Можете да си върнете страната, да я върнете на пътя на мира и просперитета. Ако не го направите, Хизбула ще продължи да се опитва да се бори с Израел от гъсто населените райони за ваша сметка. Обръщам се към вас - отървете си от Хизбула, за да може тази война да свърши", заяви Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

снимка: БТА

Хизбула обяви ракетен удар срещу израелския град Кириат Шмона, откъдето се съобщава за двама убити. Отново е обстрелван и град Хайфа, където има шестима ранени. Наим Касем - един от малцината оцелели висши ръководители на Хизбула, обяви подкрепа за усилията на председателя на ливанския парламент Набих Бери за прекратяване на огъня, като за първи път не спомена примирие в Газа като предварително условие.

"В продължение на една година светът призоваваше за прекратяване на огъня, Хизбула отказваше да се съгласи, а сега, когато Хизбула е в отстъпление и е подложена на удари, изведнъж промени мнението си и иска прекратяване на огъня. Мисля, че това не е изненадващо, като се отчита положението, в което се озоваха", каза
Матю Милър - говорител на Държавния департамент на САЩ.

снимка: БТА

Нанасянето на ответен израелски удар срещу Иран е централна тема в насрочения за днес телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и израелския премиер Нетаняху. Сирия съобщи за поне седем убити при израелска бомбардировка срещу предградие на столицата Дамаск. Поне шестима души са били ранени при нападение с хладно оръжие в израелския град Хадера. Извършителят е бил на мотоциклет, атакувал е хора на четири отделни места, преди да бъде заловен. Израелската полиция обяви, че ще стигне до всички, които стоят зад този акт на тероризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панатинайкос с чиста победа над ЦСКА във волейболния турнир Чалъндж Къп
Панатинайкос с чиста победа над ЦСКА във волейболния турнир Чалъндж Къп