НОВИНИ

Предизборни неволи: Между купения вот и гаранцията за честни избори (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:45, 09.10.2024
Чете се за: 07:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Президентът Румен Радев постави в центъра на среща за изборите днес темата за купения вот. С данни, действия, информация за сигнали и подозрения за това как напазаруваните гласове могат да изкривят резултатите от вота преминаха разговорите на "Дондуков" 2, в които участваха представители на всички институции, които отговарят за провеждането на изборите. Предстои удостоверяването на машините, а хартията, останала от миналия вот, ще бъде унищожена.

Президентът Румен Радев изтъкна, че обществото ни очаква борбата с купения и контролиран вот да не се свежда само до дилърите на гласове, а да се обърне внимание и по-нагоре – към тези, които използват техните услуги и дават парите. Вицепрезидентът Илияна Йотова запита кои политически партии купуват гласове, но не получи конкретен отговор. Вътрешният министър обясни, че законът не му позволява да назове конкретна политическа формация. Във връзка с машинния вот стана ясно, че ролките с хартия ще имат допълнителна защита и затова няма да се използва хартия от предишния избори.

В навечерието на изборите обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикация за купен и корпоративен вот, посочи държавният глава Румен Радев. Затова потърси отговори от ангажираните с изборите.

"Нито един сигнал за купен и контролиран вот не трябва да бъде оставен без отговор. Аз и обществото очакваме тази борба с купен и контролират вот да не се свежда до дилърите на гласове, а да се стигне до тези, които раздават парите", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Президентът очаква действия, които да изградят доверие към изборния процес.

"Ние трябва да направим така, че не само следващият, а и в никой друг парламент да не влизат представители на купения и контролиран вот", заяви Румен Радев.

Резултатите на МВР в числа до днес: 89 сигнала, 42 досъдебни производства, 336 предупредителни протокола, 128 специализирани полицейски акции. Вътрешният министър увери, че за всички списъци от публичното пространство и социалните мрежи се правят проверки. Някои проверки са започнали още преди да се появят тези списъци.

"Ние не сме чакали някой да ни подаде индикация през социалните мрежи.Това затрудни нашата работа, защото тази информация изигра сигнален ефект към лицата, по които вече работим", заяви Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи.

"В рамките на ДАНС се извършват приоритетни проверки и анализ на постъпващата информация, включително и такава по теглене на средства в особено големи размери", посочи Георги Георгиев - зам.-председател на ДАНС.

Приоритетно се обработва информация за лица, за която има информация за нереглементирани действия. Всички сигнали за изборни нарушения се обработват в 48-часов срок, увери изпълняващият функциите главен прокурор.

"Не допускаме мотаене. По отношение на списъците аз съм дълбоко убеден, че колегите от МВР не са изненадани от много от лицата от тези списъци. Не можем да предприемем репресии към никого от списък от анонимен източник", посочи Борислав Сарафов - и.ф. главен прокурор на република България.

"Аз няма да коментирам списъците. Самият факт, че гражданското общество означава, че търпимостта за честността на изборния процес достига предел".

Подготовката на машинния вот също върви по план.

"Този път проверяваме т.н. параметризиращ софтуер. Този,който конфигурира всяка машина в зависимост в коя секция е. На 11 ще приключим с удостоверяването и с довереното изглаждане", посочи Валентин Мундров - служебен министър на електронното управление.

ЦИК са оказали на областните управители, кметове на общини и печатницата на БНБ да унищожат всички неизползвани при предишни избори ролки с хартия за машините.

"В предстоящите избори няма да се използва хартия от предходни избори. Те ще бъдат с други допълнителни защити. Така че няма да се допусне разпространяване на ролки, които са оставени в резерв или в чували", обясни Камелия Нейкова - председател на ЦИК.

"При нас решението на ЦИК задължава областните управители и кметовете да унищожат хартията, на областно нито това е свършено. Областните управители нямат механизъм за интервенция върху кметовете. Има кметове, които казват на областния управител - ти нямаш такива правомощия", каза Росен Карадимов - служебен министър на иновациите и растежа.

Вицепрезидентът Илияна Йотова попита за акциите в офиси за бързи кредити и залагания.

снимки: БГНЕС, БТА

"Кой покрива дълговете на хората, кой минава и плаща задълженията им като им купува така гласа? За кои партии?", попита Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

"Кой стои зад тези магазини и тези финансови обекти - собственици, които някои са с криминални прояви, други с често съдебно минало. По отношение на политическите субекти - политическите партии не мога да назова, защото законът не ми позволява".

В края на срещата президентът заключи, че дълбокият политически проблем няма да се реши, докато не се повиши избирателната активност.

"Нищо не отблъсква повече гражданите от данните за купен вот и от представителите на този купен вот се докопат да българския парламент и не започнат да се разпореждат с тяхната съдба", заяви Атанас Илков- вътрешен министър", отбеляза Румен Радев.

Доколко са били ефективни мерките на институциите, ще стане ясно в деня на изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед построи стена на базата си по искане на Тен Хаг
Манчестър Юнайтед построи стена на базата си по искане на Тен Хаг
Кузманов с победа на турнир в Италия, Милев отпадна
Кузманов с победа на турнир в Италия, Милев отпадна