НОВИНИ

Защо работниците в градския транспорт на София продължават да протестират?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:59, 09.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Синдикатът на транспортните работници към "Подкрепа" организира протест пред сградата на Столичната община. Причината за недоволството е обещаната бонусна система, на която шофьорите разчитат за увеличение на доходите. В началото на 2024 г. синдикатът и общината се договориха тя да бъде разработена до края на годината.

Протестът на работещите в градския транспорт започва пред Столична община в 14.00 часа. Те настояват още от октомври да бъде предвидена бонусната система, която им е обещана и подписана в споразумение.

Преди две седмици имаше криза с градския транспорт заради задлъжнялостта на транспортните дружества и тогава от Общинския съвет отпуснаха 15 милиона лева за тяхното закрепване, като преди 3 месеца бяха отпуснати още 6 милиона лева, общо 21 милиона лева. Не достигнаха обаче 3,4 милиона лева, които са предвидени за бонусната система и затова служителите в транспорта настояват да бъдат предвидени и тези пари.

"Ние имахме желание да има две увеличения, не се получи, но бонусната система е записана в това споразумение, ние държим тя да се изпълни сега от 1 октомври", каза Георги Панайотов - "Столичен електротранспорт" - ФТР "Подкрепа".

"Наскоро изказване на общински съветник по медиите, който каза, че ще бъдат осигурени средствата от бюджета за 2025 г. ни провокира да проведем събрания по гаражи и депа, за да чуем мнението на работниците и то е ясно и категорично, че ще отстояваме правата си до край", подчерта Георги Желев - "Столичен автотранспорт" - ФТР "Подкрепа".

От общината излязоха с позиция. Те подчертават, че тази година заплатите в сектора бяха увеличени с 15%. Освен това за последните шест години, от 2018 до 2024 г., средната заплата в транспортните дружества е нараснала с между 130% и 150%, като брутното възнаграждение на водачите вече е между 3700 и 4700 лв.

И също, че общината е обещала да въведе бонусната система до края на годината, а не както настояват синдикатите от 1 октомври. И още един акцент - от Столичната община подчертават, че проблемът с недостига на водачи е много по-дълбок от въпроса за заплатите и трябва да се работи с цялостен подход за подобряването на условията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нобелът за химия отива при учени, моделирали структурата на протеина с изкуствен интелект
Нобелът за химия отива при учени, моделирали структурата на протеина с изкуствен интелект
В тежко състояние е полицаят, возен на капака на колата на заподозрян в Плевен
В тежко състояние е полицаят, возен на капака на колата на заподозрян в Плевен