НОВИНИ

В надпревара със стихията: Над 1 милион души са евакуирани заради урагана "Милтън"

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
11:51, 09.10.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Слушай новината

Флорида се готви за една от най-разрушителните стихии, регистрирани в щата през последните 100 години.

Очаква се ураганът "Милтън" да я връхлети през следващите часове. Скоростта на вятъра достигна 260 км/ч, а евакуацията на над 1 милион души предизвика задръствания по пътищата.

Флорида брои часовете до един от най-мощните урагани, удрял някога щата. Хората, които отказват евакуация и решават да останат, правят всичко възможно да осигурят подслон и безопасност за семейството си.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

"Подготвяме се. Ние сме близо до зоната за евакуация, така че затворихме всичко. Имаме малко дърва и се готвим да тръгнем, пък да видим какво ще стане, когато се върна", каза Луиз Сантияго, жител на Тампа, Флорида.

"Милтън" вече премина през Мексико и Куба и остави огромни щети. Към момента стихията е на около 600 километра от сушата и се очаква да достигне западното и централното крайбрежие след няколко часа. Наложен е полицейски час за хората, които остават в района. Много животни от местни аквариуми и зоологически градини бяха евакуирани на високи етажи, заради предстоящата опасност. Близо 5000 затворници също бяха преместени в специални работни лагери и съоръжения.

"Ако имате заповед за евакуация, трябва да се евакуирате сега, сега, сега. Вече трябваше да сте се евакуирали. Това е въпрос на живот и смърт и това не е хипербола. Това е въпрос на живот и смърт", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Ураганите от максималната пета категория се считат за "катастрофални". Именно затова правителството настоява за масова евакуация по бреговата линия. Ураган от тази категория може да предизвика вълни над 5 метра, да унищожи хиляди домове и да остави цели райони необитаеми с месеци.

"Наистина съм разтревожен. Имаме две малки деца. Страшно е", сподели жител на Тампа, Флорида.

"Милтън" се случва само две седмици след като Флорида беше ударена от урагана "Хелън". Щатът все още се съвзема от силната стихия, при която загинаха над 40 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремзи Осман спечели девета титла от световни първенства по борба за ветерани
Ремзи Осман спечели девета титла от световни първенства по борба за ветерани
Виктория Томова не успя да се противопостави на Коко Гоф в Ухан
Виктория Томова не успя да се противопостави на Коко Гоф в Ухан