НОВИНИ

Ураганът "Милтън" нанесе щети за милиарди

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:23, 11.10.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

16 жертви, стотици ранени и щети, чието възстановяване ще отнеме месеци - това е равносметката след като "бурята на века" - ураганът "Милтън" премина през щата Флорида. Стихията опустоши всичко по пътя си, а по данни на застрахователи, размерът на нанесените поражения възлиза на между 30 и 50 млрд. долара.

Снимка: БТА

Флорида се събужда след кошмарното денонощие - със сила на ветровете над 120 км/ч, с проливен дъжд, над 150 торнада и води, които на места се покачиха до 3 метра. Ураганът "Милтън" премина през щата и се насочи към Атлантическия океан, където студените течения отслабиха силата му.

Снимка: БТА

Макар и да не оправда очакванията за катастрофа, стихията остави дълбоки щети. Над 2 млн. и 500 хиляди домакинства продължават да са без ток. Много домакинства ще имат електричество едва след няколко дни, когато придошлите води се оттеглят.

Стотици са сигналите за помощ, подадени към службите. 14-годишно момче беше спасено, след като прекарало във водата няколко часа.

Снимка: БТА

Като чудодейно определят оцеляването на мъж, който беше спасен на 50 км от брега. В късния следобед вчера подал сигнал, че рибарската му лодка е закъсала. Връзката прекъснала, но след над 8-часово издирване, човекът е открит във водата, хванал се за хладилна чанта - единственото нещо, оцеляло след като лодката му се разбила.

Снимка: БТА

Жителите на Флорида дълго ще си спомнят за "Милтън".

" Бяхме в паника. По едно време вярвахме, че ще се наложи да плуваме, за да се спасим", разказа жителката от Флорида Дания Фльори.

Снимка: БТА

Макар бурята да отмина, кошмарът за Дания далеч не е приключил.

"Налага се да напуснем къщата, не можем да останем тук, защото е опасно. До нас има водоем, в който живеят алигатори. Не знам колко дълго ще издържи оградата ни и кога ще сме изправени пред реалната опасност да ни изяде алигатор", добави Дания.

Снимка: БТА

А след бурята идва време за равносметки. Изчислява се, че щетите, които застрахователите ще трябва да изплатят, ще бъдат на стойност между 30 и 50 млрд. долара. Макар и колосална, сумата е далеч от предварителните изчисления за 100 млрд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1/3 от децата в България са с наднормено тегло
Над 1/3 от децата в България са с наднормено тегло
Избраха Коул Палмър за №1 във Висшата лига за септември
Избраха Коул Палмър за №1 във Висшата лига за септември