НОВИНИ

Новият тест за деветокласници по природни науки ще е изцяло на електронни устройства

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:51, 11.10.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Нов тест имат тази година над 61 хиляди деветокласници от цялата страна. Изпитът е по природни науки и ще се проведе в понеделник и вторник следващата седмица. Целта е тестът да подпомогне по-доброто представяне на 15-годишните ученици на международното изследване ПИЗА, което догодина през април ще бъде именно по природни науки. Това ще бъде и първият изпит у нас, който ще се проведе изцяло на електронни устройства.

Днес новият тест беше пробно репетиран, но в по-кратък вариант в Професионалната гимназия по строителство във Велико Търново. В истинския тест, който ще се проведе на 14 и 15 октомври в цялата страна, ще има практически задачи, свързани с международното изследване ПИЗА - зелена енергия, парников ефект, озонова дупка, рециклиране. Задачите ще се доближат до тези от реалния тест на ПИЗА през 2025-та.

"Не мисля, че беше труден. Беше лесен, от обща култура. Имаше текст, който трябваше да прочетем и задачата беше четене с разбиране...да напишем ползите и вредите от ветрогенераторите", коментира Илина Петкова от 9 клас.

"По-скоро смятам, че няма нужда от такива тестове, защото стресират допълнително учениците", каза Иван Кидиков от 9 клас.

Във Великотърновската гимназия министър Галин Цоков провери готовността на ученици и учители за теста в понеделник.

"Както видяхте от задачите, които минаха по екрана, той е свързан преди всички със задачи с практическа насоченост, които учениците решават в три основни области, свързани с природните науки - първата е биология и здравно образование, второто е химия и опазване на околната среда и третата - физика и астрономия. В трите области ще има до 10 въпроса, които са тип казуси", обясни служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

Въпросите ще бъдат със затворен или кратък отворен отговор - в този случай на компютъра се пише само на кирилица. Ще има три модула по 30 минути. Тъй като деветоклесниците са много, а устройствата по-малко, едните ще се явят в понеделник, другите във вторник. В двата дни ще се използват равностойни по трудност варианти. За да са условията наистина като при ПИЗА, за първи път изпитът ще се проведе изцяло в електронен вариант, за което са подготвени две български платформи.

"Искаме да ги изпробваме, за да видим доколко и как работят добре със ученици и то в голям обем, защото пред двете платформи ще преминат на 14 и 15 по около 30 хиляди ученика", каза още Цоков.

"Съвременният свят става все по-дигитален, така че едно такова осъвременяване би било добра опция", коментира Георги Николов, учител в Професионалната гимназия по строителство, Велико Търново.

Някога може да се стигне и до изцяло електронно препитване, смята министър Цоков. Колкото до теста - той не е външно оценяване. Оценките от него ще се вписват като текущи, но само по изричното желание на ученика. До десет дни след изпитите ще бъдат готови и резултатите.

Репортер: Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна на четвъртфиналите на турнир в Италия
Димитър Кузманов отпадна на четвъртфиналите на турнир в Италия
Националите Нестеров, Милев и Донски се класираха за полуфиналите на двойки на тенис турнири от ITF
Националите Нестеров, Милев и Донски се класираха за полуфиналите на двойки на тенис турнири от ITF