НОВИНИ

Качеството на въздуха във Враца и Мездра е в норма след пожара на сметището

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мирослава Георгиева
13:15, 11.10.2024
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар горя в депото за битови отпадъци на Мездра и Враца. Голяма част от центъра на Враца е задимен, обхванат от задушлива миризма.

"Горят изкуствени материали в следствие на гнилостни процеси в самия боклук се създават такива джобове с метан. И най-вероятната причина за пожара е точно от много малък източник на енергия и някаква искра е запалила метана от гнилостните процеси", каза комисар Кирил Василев - директор РДПБЗН, Враца.

"В ниската част, където е овладян пожарът, се качва нагоре, затова в горната част се опитваме да го ограничим със запръстяване със земна маса, с щрангове са пуснати от пожарната в долната част, като напояват терена за да не се получава тлеене, все пак е нормално вътре да има газови джобове с метан които могат да се възпламенят имаше дори леки взривове", каза Калин Каменов - кмет на община Враца.

"В момента се следят показателите на въздуха от три измервателни станции - две на МОСВ и една на МВР и трите показват, че моментите стойности са в норма", заяви Николай Йорданов - директор на РИОСВ, Враца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Виденов пред БНТ: Това, че се отказват отбори не говори добре за баскетбола
Филип Виденов пред БНТ: Това, че се отказват отбори не говори добре за баскетбола