НОВИНИ

Без предупреждение за евакуация: 22 жертви на израелска атака в Бейрут

Издирването на затрупани хора продължава

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:36, 11.10.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Дръзко нападение в сърцето на Бейрут - Израел нанесе масирани ракетни удари срещу два централни квартала на ливанската столица. Жертвите са най-малко 22, петима души са в неизвестност. Ранените са близо 120.

Смята се, че мишена на атаката е бил високопоставен командир от Хизбула. Той обаче, по всяка вероятност, не е бил в поразените сгради и е оцелял, съобщават ливански медии.

Снимки: АП/БТА

Без предупреждение, без нареждане за евакуация. Бейрут - 20.00 ч. местно време, над града се чува тътен, прелитат ракети, поразяват няколко жилищни сгради. 8-етажен блок е сринат до основи. Под руините му има затрупани хора. Мястото е квартал Башура - дом на малка шиитска общност.

"Чухме първата експлозия и помислихме, че е ударена нашата къща. Последва втора - още по-мощна. Хората се разбягаха панически - кой както беше - боси, по пижами. Всичко наоколо беше в натрошени стъкла. А когато видяхме какви са щетите, думата беше само една - кошмар", разказа Алая Байдун, жител на Бейрут.

Сред загиналите е 5-членно семейство, което само преди седмица се евакуирало от западния град Тир, който многократно вече беше атакуван от Израел.

До този момент централната част на Бейрут беше пощадена от удари и ракетите поразяваха предимно източните предградия, където е бастионът на Хизбула. Все повече ливанци си задават един и същи въпрос - има ли изобщо безопасно място?

"Точно се прибирах, когато се чу силен взрив. Ударната вълна ме изхвърли на няколко метра. После започнаха писъците, хората тичаха, други снимаха. Не можех да помръдна, кракът ми беше ударен от нещо", каза Хасан Жабер, жител на Бейрут.

Часове след атаката над небето на Бейрут продължава да се издига гъст черен дим. Издирването на затрупани хора продължава. В момента на атаката по улиците е имало много хора и се очаква броят на жертвите да се увеличи. Предполага се, че мишена на атаката е бил Уафик Сафа - зет на ликвидирания лидер на Хизбула Хасан Насрала и високопоставен командир в редиците на групировката. Според източници от шиитското движение обаче Сафа не е бил в поразения от ракети район и е оцелял.

От Израел не са коментирали снощното нападение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин призова за нов световен ред
Путин призова за нов световен ред
Дешан: Никога не трябва да отнемате заслуги на печеливш отбор
Дешан: Никога не трябва да отнемате заслуги на печеливш отбор