НОВИНИ

Минималната заплата: Защо социалните партньори пак не се разбраха за увеличение?

Николай Минков
от Николай Минков
17:40, 11.10.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: Canva
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за повишаване на минималната работна заплата от 1 януари следващата година с над 15%.

Според разчетите на служебния министър на труда, минималната работна заплата от следващата година трябва да се повиши със 144 лв. или да стане 1077 лв. спрямо настоящата , която е 933 лв. Против се обявиха работодателските организации. Въпреки отрицателното становище на бизнеса, Министерският съвет може да гласува увеличението.

Според Кодекса на труда минималната работна заплата се формира като 50% от средната брутна за страната от предходната година. Работодателите видяха грешка в изчисленията, обясниха, че противоречи на международни директиви и поискаха тя да не се повишава от 1 януари.

"В днешния дебат нито имаше социален диалог, нито се обсъждаха някакви фактори", каза Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата.

"Никой в момента не знае колко точно са лицата заети, наети на минималната работна заплата, защото има много голямо разминаване между официални данни, които събират различните институции, което прави много трудно провеждане на правилна политика", добави Мария Минчева - Българска стопанска камара.

Синдикатите не се съгласиха и призоваха правителството да изпълни закона и да повиши минималната заплата.

"Както законови, така и икономически пречки и причини да не расте МРЗ няма. Обратно - тя дава икономически принос за ръста на потреблението, а оттам и ръста на БВП", каза Пламен Димитров - президент на КНСБ.

"Правилният път е минималната заплата да достига необходимия жизнен минимум или така наречената издръжка за живот. Не може един работещ да мизерства за сметка на заплащането на труда, който полага на пълен работен ден", коментира Атанас Кацарчев - главен икономист на КТ "Подкрепа".

Служебният финансов министър увери, че диалогът ще продължи и призова минималната работна заплата да бъде разглеждана като част от формирането на новия бюджет.

"Министерството на финансите е разработило цялостен пакет от мерки, като водещи са мерките за икономическо развитие и за социален просперитет. Бюджетът не е приходи и разходи. Бюджетът трябва да осигурява икономическото развитие на страната", посочи Людмила Петкова.

Според НСИ общо 437 000 души у нас са заетите на минимална работна заплата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна магнитна буря удари Земята. Явлението достигна степен 4 по петобалната скала
Силна магнитна буря удари Земята. Явлението достигна степен 4 по петобалната скала
Илиан Илиев: Във футбола няма на всяка цена
Илиан Илиев: Във футбола няма на всяка цена