НОВИНИ

Силна магнитна буря удари Земята. Явлението достигна степен 4 по петобалната скала

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:44, 11.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Мощно слънчево изригване предизвика нетипични северни сияния. Червени, розови, сини и зелени багри красяха небето у нас и по света през изминалата нощ.

Изумителната гледка можеше да се наблюдава от бреговете на САЩ и Великобритания много по-на юг от обичайното. Известно също като полярно сияние, светлините се появяват, когато заредени частици от слънцето се сблъскат с молекули в горната атмосфера на Земята. Причината е, че колкото по-силна е слънчевата буря, толкова по-на юг може да се види северното сияние.


Полярно сияние се наблюдава и у нас. Освен красиво явление, магнитната буря донесе и проблеми на някои хора. Тя достигна 4-та степен по петобалната система. Подобни бури влияят както на хората, така и на техниката.

На 8 октомври, на 150 милиона километра от Земята - Слънцето изригва. Единствената сертифицирана геомагнитната обсерватория у нас - тази в Панагюрище отчита магнитна буря от категория 4.

"Достигна Г4 от 5 степенната скала на бурите. Това е една от силните бури, които се наблюдават сравнително рядко. Една- две такива бури има годишно", каза доц. Петя Трифонова, геофизик към Национален институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

Подобна магнитна буря може да нанесе щети, както върху хората, така и върху електрониката. Геомагнитната обсерватория в Панагюрище.

"Много хора споделят с нас какво усещат - и това, което те казват е, че усещат промяна на кръвното, пулса, оплакват се от аритмии, главоболие , много често от безпокойство. Магнитните бури имат способността да причинят проблеми в електроразпределителните мрежи и в сателитите, които са в орбита", каза още доц. Трифонова.

Силната магнитна буря предизвика и червено сияние, което беше видимо от цяла Северна България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Пълният стадион ще ни даде криле
Кирил Десподов: Пълният стадион ще ни даде криле
Минималната заплата: Защо социалните партньори пак не се разбраха за увеличение?
Минималната заплата: Защо социалните партньори пак не се разбраха за увеличение?