НОВИНИ

След спасителните акции в Пирин: За какво да внимават туристите в планината

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Две акции на планинската спасителна служба от отрядите в Банско, Разлог и Добринище в Пирин през поредицата от почивни дни завършиха успешно. Сред основните причини за тях са подценяване на условията в планината от страна на туристите и лошата екипировка.

Навлизане в рискови зони без подготовка, лоша екипировка и предприемане на преходи по непознат терен. Това са сред основните грешки на двамата спасени туристи озовали се в бедствена ситуация. При първият случай, акцията продължила 4 часа.

Ивайло Валеов – ПСС-Банско: "Човекът беше със счупена подбедрица, той доста ни помогна и неговата група, като тръгнаха да се транспортират сами."

При втория сигнал за бедстващ румънски турист на трите екипа спасители им отнело 6 часа да стигнат и свалят пострадалия.

Благовест Обецанов – ПСС-Банско: "На връх Великден в късния следобед в 4:30 часа беше подаден сигнал към отряд Банско. Оказа се румънски турист сам, с неподходяща екипировка високо в планината, попаднал в много сложен участък. Стръмно, скали, доста непроходимо."

Подценяване на метеорологичните условия са причините и за двата инцидента, споделят дежурните спасители. Затова те призовават:

Ивайло Валеов – ПСС-Банско: "Първото, което е никога да не тръгват сами в планината, да тръгват добре екипирани, със заредени телефони, застраховка."

Благовест Обецанов – ПСС-Банско: "Нека да подчертая, че на 2 хиляди метра в алпийската част на планината условията са зимни, там горе е зима."

30 доброволци и 3 спасителни кучета остават в готовност да реагират при сигнал за бедстващи туристи и в следващите месеци. Тъй като се очаква от май до юли в Пирин да има много туристи най-вече от чужбина.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе: Първият, който трябваше да вкара тази вечер, трябваше да бъда аз
Мбапе: Първият, който трябваше да вкара тази вечер, трябваше да бъда аз
Откраднаха над 17 000 лева от частен имот в поморийското село Бата
Откраднаха над 17 000 лева от частен имот в поморийското село Бата