НОВИНИ

Следобедна дрямка най-много 40 минути

следобедна дрямка минути
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:57, 07.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Любопитно

Експерти твърдят, че не всяка почивка е полезна за човешкия организъм. Така например следобедната дрямка не трябва да трае повече от 40 минути. В противен случай нашият "вътрешен часовник" и цикълът на съня може да бъдат нарушени.

Човекът е биологично "програмиран" да спи през по-голямата част от нощта и да почива веднъж за малко в рамките на деня. Температурата на нашето тяло спада най-много в интервала между 13:00 и 15:00 часа, затова през тези часове се чувстваме най-сънливи.

Според учените следобедният сън не е напълно безопасен. Ново проучване показва, че ако човек спи следобед повече от 40 минути, се увеличава рискът от физически разстройства.

Изследването обхваща 300 000 души, а резултатите показват връзка между следобедната дрямка и развитието на т.нар. метаболитен синдром, който включва наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол. Проучването е представено на годишната конференция на Американския колеж по кардиология, съобщава МИА.

Според данните по време на сън с продължителност над 40 минути през деня тялото "мисли", че е в състояние на дълбок сън, което се отразява сериозно на метаболизма. Това е причината след подобно спане човек да се чувства дори по-изморен, отколкото е бил преди това. Разковничето е да не се прекалява със спането.

Хора, които спят най-много половин час през деня, се чувстват по-бодри, отпочинали, свежи и в добра кондиция. При по-дълбок сън мозъкът преминава във фаза на "бавни вълни", след което човек винаги се чувства по-изморен и дезориентиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторанти във Франция работят нелегално
Ресторанти във Франция работят нелегално
Петра Квитова достигна втори полуфинал на "Ролан Гарос" в кариерата си
Петра Квитова достигна втори полуфинал на "Ролан Гарос" в кариерата си