НОВИНИ

Случай на маймунска вариола e потвърден в София

души съмнение коронавирус пловдивската инфекциозна клиника
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 17.06.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват данните на сайта на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10 - 16 юни 2024 г. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на годината до последната отчетна седмица няма регистриран друг случай на заболяването.

Препоръките, които от Министерството на здравеопазването направиха през миналата година, бяха към хората, имащи клинични оплаквания за маймунска вариола. Те трябва да потърси лекарска помощ, при възможност консултация с лекар инфекционист. При съмнение за маймунска вариола, заболелият трябва да се изолира в дома или в лечебно заведение, ако протичането на заболяването го изисква.

Инкубационният период на болестта обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е лицата с тази клинична картина да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. При лабораторно потвърден случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Хората с потвърдена диагноза маймунска вариола не трябва да напускат дома, освен при необходимост от провеждане на медицински преглед.

Инфекцията не се предава лесно от човек на човек, посочват на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести. Заразяването се случва при близък контакт с инфекциозен материал от кожните лезии на инфектиран човек, както и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности, където оцелява за дълго време. Към момента в Европейския съюз (ЕС) няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу маймунската вариола, допълват от Центъра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени проверки по Черноморието започват от Агенцията по храните
Засилени проверки по Черноморието започват от Агенцията по храните
8,5 млрд. лева са разходите за пенсиите към края на май
8,5 млрд. лева са разходите за пенсиите към края на май