НОВИНИ

Служителите на регионалните библиотеки излизат на протест

обновяват книжните фондове библиотеки читалища
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 19.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Служителите на регионалните библиотеки към Национална федерация "Култура" на КТ "Подкрепа" започват протестни действия на 20 май. Това става ясно от прессъобщение от синдиката.

Служителите на Столичната библиотека ще излязат на протест пред сградата на 20 май от 14.00 до 15.00 ч. Към тях ще се присъденият и колегите им от регионалните библиотеки.

Причината за протеста е неспазването на Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в който бяха вписани условия въвеждане на минималните начални основни месечни възнаграждения в бранша. Библиотекарите настояват пред правителството това положение да се промени.

"Днес библиотеките в България са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, при това при крайно недостатъчно финансиране от страна на министерството на културата. Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции.

Нашите основни искания преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. са:

  • Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително - за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.
  • Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки - от 1 177 на 1200.

Най-важното капиталовложение на една библиотека е инвестирането в развитието на човешкия ресурс. Затова след обсъждане на проблемите на библиотеките, свързани с недостатъчното им финансиране участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, проведена на 12-13 май 2022 г., взеха решение библиотечните работници от цялата страна да започнат протестни действия в навечерието на най-българския празник - 24 май. Призоваваме всички свои читатели и съмишленици да се присъединят към нашите искания", се казва в съобщението им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 години по-късно отново ще има баскетбол с марка "Локомотив Пловдив"
60 години по-късно отново ще има баскетбол с марка "Локомотив Пловдив"
Моуриньо за сравнението с Фъргюсън: Трябва да остана в Рома до 79 години
Моуриньо за сравнението с Фъргюсън: Трябва да остана в Рома до 79 години