НОВИНИ

Служителите на затворите с писмо до НС: Подигравка е отсъствието на ясни приоритети в областта на сигурността

голям протест служителите затворите
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 29.06.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В отворено писмо до парламентарно представените партии в Народното събрание, Синдикатът на служителите на затворите в България изразява притеснение относно средствата за сектор "Сигурност" в актуализацията на бюджета.

Синдикатът призовава управляващите да очертаят ясни приоритети в областта на сигурността, и заявяват, че няма да търпят снизходително отношение.

Ето и цялото им писмо:

В качеството ни на представители на Синдикат на служителите в затворите в България, сме изпълнени с тревога и притеснения по повод на обсъждането, приемането и неяснотите по отношение на размера на средствата за увеличаване на разходите в сектор "Сигурност", свързано с предстоящата актуализация на държавния бюджет на Република България, доколкото сме запознати единствено и само от публикации в медиите.

Ние, като служители, работещите в областта на пенитенциарното дело и охрана на съдебната власт на Република България, приемаме като лична подигравка институционалното поведение на НС, като висш орган на народната власт, отразяващо отсъствието на ясни приоритети в областта на сигурността, показващо непрозрачност, конюнктурен подход към поставяните въпроси, бягство от срещи, несъобразяване с обществено обявените позиции от нас и други синдикални организации, да се търсят трайни механизми за защита на доходите в сектор "Сигурност" и за провеждане на реформи, които да преодолеят причините свалили доверието на гражданите в институциите, за които работим ежедневно.

Възползваме се от случая да припомним, че нямаме информация друга организация, освен представляваната от нас в Министерството на правосъдието, да е поела и изпълнила ангажименти за предоставяне на писмени становища с предложения за реформи и с мнение по предоставените на внимание предложения за оптимизация в ГД “Изпълнение на наказанията“ и ГД “Охрана“, през необходимата критична призма за състоянието на двете дирекции.

На този фон и при многократно обявените, в т.ч. публично, уверения за увеличение на трудовите възнаграждения в сектора, отсъствието на подробности и бягството от конкретика на изпълнителната и законодателна власт става още по необяснимо.

Уверяваме Ви, че подпомагаме работата на Министерството на правосъдието и ще подкрепим всеки работещ план, който да отговори на обществените очаквания, но настояваме Вашите действия, като законодателен орган, да са реципрочни на отговорността, която носите за доброто функциониране на българските институции.

Ние сме предвидими и последователни, равноотдалечени от всички политически партии и няма да отстъпим от нашите позиции. Известно ни е, че нашата професионална общност е подценявана по традиция, но нашите членове имат право на глас и ние държим на него.

Категорични сме, че няма да търпим снизходително отношение и очакваме активната Ви реакция с откликване на поставените справедливи искания за достойно заплащане и достойни условия на труд, в условията на продължителни протести, и в контекста на съвременните предизвикателства, в съответствие с европейските правила, препоръките и изискванията на национални и международни организации, упражняващи мониторинг в областта на изправителните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Русе: Затварянето на руското консулство е разрушителен акт
Кметът на Русе: Затварянето на руското консулство е разрушителен акт
Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия
Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия