НОВИНИ

Сметище в дупнишко село стана парк

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 30.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Сметище стана минипарк край дупнишкото село Самораново. Хората, живеещи в населеното място със собствени сили и средства са изчистили и облагородили терена, на който вече има оформени детски кътове и цветни градинки.

Михаил Севдин живее в Самораново на метри от новоизградения мини парк. Разказва, че 35 години мястото е било нерегламентирано сметище, на което се изхвърляли всякакви отпадъци.

Той и още няколко жители на селото първи приели идеята на кмета районът да се рекултивира и да се превърне в кът за отдих.

Михаил Севдин: По принцип съм лесовъд, за седмицата на гората с част от хората посадихме 20-30 дървета. Тръгнахме плахо, хората ни подкрепиха и за един месец е това представлява минипарка. От един месец там не е хвърлено и един фас, което е достойно за уважение.

Всички пейки и люлки в парка са измайсторени от жители на селото.

Райко Цветков, кмет на с. Самораново: Има къщичка за книги за малките деца, да могат да се занимават, да ги обърнем към книгата. Сега живеем в свят на технологии, компютри, затворени в къщи, но покрай коронавируса на хората им омръзва да са в къщи и предполагаме, че това ще ги обърне още повече към излизането на вън, посещаването на паркове, четенето на книги.

В селото вече работят и по нова идея, този път за облагородяване коритото на реката.

Райко Цветков, кмет на с. Самораново: Тук над този парк в непосредствена близост сме започнали изграждането на аквапарк.

Михаил Севдин: Сега тука го кръстихме по саморанско Аквапарка “Самораново”…. три гьола ще бъдат обособени за по-големи, по-малки и най-накрая в средата, където постоянно го пече 10 часа слънце, за да е по-топла водичката, за най-малките.

Хората се надяват, че с изграждането на повече кътове за отдих и забавления за децата, все повече млади семейства ще предпочитат да живеят в селото.

От началото на годината нови 50 души са се регистрирали като постоянни жители. Самораново е едно от малкото села в община Дупница с действащо основно училище.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армия в извънредно положение - как се подготвят военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада
Армия в извънредно положение - как се подготвят военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада
 В Благоевград избират заместник на отстранения кмет
В Благоевград избират заместник на отстранения кмет