НОВИНИ

СО представи за обществени консултации проекта за настилки в пешеходните пространства

представи обществени консултации проекта настилки пешеходните пространства
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 17.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната община представи за обществени консултации проекта за Стандарт за настилки в пешеходните пространства към Наредбата за градската среда на Столична община, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет.

Стандартът за настилките е документ, който нагледно показва правилата, по които ще се избират настилките и другите елементи на пешеходните пространства на града в зависимост от зоната, в която попадат.

Той дава основните правила и насоки за реденето на настилки, оформяне на бордюри, тактилни ивици, посадъчни места за дървета, показва детайли за правилно полагане на настилките и тяхното свързване с другите елементи на пешеходното пространство – шахти, решетки за отводняване и други.

В стандарта са показани много примери за връзка между различни видове настилки, дават се указания за изискванията към основата и начина на редене. Разгледани са основните елементи на пешеходното пространство и са показани правилни решения за връзки между различни настилки, смяна на посоката, избягване на рязане на много малки елементи, оформяне на частите от тротоара, които са уязвими на повреди.

Стандартът е изработен с много графични примери – чертежи, снимки и таблици, които имат за цел да улеснят ползвателите му при правилното му. Прилагане.

В документа са събрани всички приложими държавни стандарти за съответствие на продуктите, използвани при изграждането и ремонта на тротоарите.

Стандартът ще бъде задължителен за всички възложители по при изготвяне на задания за проектиране, за проектантите при изработване на инвестиционни проекти и за строителите при изпълнение на СМР в обхвата на приложението му. Той ще бъде в помощ и на контролните органи при приемане на проектите и извършеното строителство.

Стандартът можете да разгледате и изтеглите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов: Връщам се с амбиция и мотивация Левски да печели титли и купи
Ивелин Попов: Връщам се с амбиция и мотивация Левски да печели титли и купи
Покана за сватба пътува две години разстоянието от два километра
Покана за сватба пътува две години разстоянието от два километра