НОВИНИ

Собствениците на задържаните наши кораба в Констанца все още нямат документи за запора

собствениците задържаните наши кораба констанца все нямат документи запора
bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 05.04.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

Все още няма официално потвърждение дали румънските власти са връчили актовете за запор на трите български риболовни кораба, които бяха задържани преди седмица на 55 мили източно от Констанца.

Граничните служби на Румъния задържаха корабите на 24 март, след като откриха на борда им акула, която е забранена за улов в румънската акватория. Моряците бяха освободени ден по късно. Те се надяваха да успеят да освободят и корабите, на които разчитат за прехраната си.

Почти две седмици след задържането на българските кораби край Констанца собствениците им не разполагаха с документи за запора. Официално румънските власти не са изпратили уведомление и до българските институции.

Собствениците на задържаните български риболовни кораби бяха призовани на среща в Гранична полиция в Констанца. Те трябваше да получат актове за запор на плавателните им съдове. Два часа след указаното време собствениците на корабите бяха приети от граничните служби за оформяне на документи. Срещата им продължи 4 часа.

"Претенциите са ясни - за риболова в Изключителната икономическа зона по време на забраната и по отношение на уредите. Повдигнато обвинение няма, знаем за какво са заподозрени", каза Димитър Димитров, адвокат на Рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Целият ден за рибарите премина в очакване на конкретни решения от страна на румънските власти. Според Димитър Димитров Европейският регламент за риболов дава равен достъп до ресурсите в икономическите зони на всички държави, които членуват в Съюза. В тези акватории местните забрани за улов на риба не са валидни, уточни той.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се действа според новия протокол за заплахи в училищата - вижте симулация
Как ще се действа според новия протокол за заплахи в училищата - вижте симулация
Спартак Плевен надви Черно море Тича в баскетболното първенство при мъжете
Спартак Плевен надви Черно море Тича в баскетболното първенство при мъжете