НОВИНИ

Социалните опровергаха информация, че 7 месеца никой не се грижи за дете с над 80% изгаряния

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 24.08.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

7 месеца след като момченце от Благоевград се запали, докато играе с братчето си, възстановяването му продължава в специализирано заведение. След инцидента детето беше прието в "Пирогов" в с над 80% изгаряния и оцеля по чудо. То ще бъде върнато в семейството му, когато се възстанови, но непозната жена, която го видяла в болницата, започна да му търси приемни родители в социалните мрежи, когато разбрала колко дълго стои в "Пирогов".

4-годишното момченце се запали, докато играе с кибрит и запалителна течност с по-голямото си братче. Инцидентът стана в началото на годината в Предел махала в Благоевград. Няколко дни детето беше в критично състояние с изгаряния по цялото тяло. Лечението му в "Пирогов" продължи месеци наред. Майка на друго дете с изгаряния, която го видяла в болницата, преди дни пуска пост в социалните мрежи с призив да се намерят приемни родители на 4-годишното момченце от Благоевград.

"Беше изнесена информация, че повече от 7 месеца това дете е в лечебното заведение, видиш ли никой не се интересува от него, не е намерена подходяща услуга – това не е така", заяви Камелия Николова, главен секретар Държавна агенция „Закрила на детето“.

От началото на седмицата детето е преместено в друго специализирано заведение и за него се полагат най-добрите грижи, уверяват от „Закрила на детето“. А правата на биологичните родители на момченцето никога не са били отнемани, както се твърди в публикацията. Според социалните родителите не са спирали да се интересуват от състоянието му.

Александър Балев-директор на дирекция "Социално подпомагане"-Благоевград: Рехабилитацията в неговото състояние ще бъде изключително трудна и дълъг период, а Дирекция „Социално подпомагане“ и „Закрила на детето“ продължават да работят с майката и бащата на детето и ще ги подкрепим и ще направим всичко възможно час по-скоро, когато от медицинска гледна точка детето е готово да се върне при тях".

Детето е сред малцината в света, оцелели след като са получили над 80% изгаряния.

Камелия Николова, главен секретар Държавна агенция „Закрила на детето“: "Това дете е като феникс, който от пепелта просто има шанс за нов живот и не бива да бъде стигматизирано по този начин. Апелирам, когато се публикуват такива неща, просто да се помисли и да се защитава личната неприкосновенност на децата.

Възстановяването на момченцето ще продължи още дълго. Родителите му го очакват вкъщи, когато състоянието му позволява да се прибере.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Впечатляващ гол на Асими Фадига в последната минута донесе равенство на Левски срещу Айнтрахт
Впечатляващ гол на Асими Фадига в последната минута донесе равенство на Левски срещу Айнтрахт
Виктория Томова победи Ализе Корне и се класира на четвъртфинал в Чикаго
Виктория Томова победи Ализе Корне и се класира на четвъртфинал в Чикаго