НОВИНИ

Социалният министър не знае дали ще остане на поста си след ротацията

иванка шалапатова българия готова една бежанска вълна палестина
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 16.02.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Социалният министър Иванка Шалапатова все още не знае дали ще остане на поста си и след ротацията на кабинета Денков - Габриел, която се очаква в началото на месец март.

В Благоевград министър Шалаптова каза, че за нея е важна оценката на хората, които се опират до услугите на социалната система.

"Ако хората не са удовлетворени от начина на работа, от моята визия, от първите резултати на моята дейност, аз съм готова да предам щафетата на следващия министър. Ако обаче има доверие в моята работа и аз съм полезна най-вече за това да имаме ефективен пазар на труда, компетентна работна сила, добра социална закрила и усещане на младите хора, че именно България е страната, в която те да останат и да реализират потенциала си, аз съм готова да остана", каза министър Шалапатова.

Тя коментира и темата са приемането на България в еврозоната, като посочи че ползите от това ще са повече от негативите.

"Има много притеснения, че при обмяна на нашите доходи и възнаграждения, пенсии и социални плащания, от левове към еврото реално хората ще загубим от това. На този етап нямаме такива очаквания. Дори бих дала и пример, в момента много българи имаме кредити в евро, реално ние ги изплащаме с доходите си в лева, така че няма да има голяма промяна в това отношение", обясни социалният министър.

"Що се отнася до ползите от присъединяването към еврозоната, те са вече ясни и затова моят апел към гражданите е по-скоро да четат информация, подадена официално от българското правителство, за да знаят, че ние наистина ще имаме повече ползи, такива от които се възползва една Ирландия, която именно след превръщането й в член на еврозоната наистина успя да преодолее много сериозни икономически сътресения и сега да е една от водещите европейски страни", каза Шалапатова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лара Гут-Бехрами триумфира на родна земя в спускането в Кранс-Монтана
Лара Гут-Бехрами триумфира на родна земя в спускането в Кранс-Монтана
Рафаел Надал: Ще реша преди Ролан Гарос дали това ще е последният ми сезон
Рафаел Надал: Ще реша преди Ролан Гарос дали това ще е последният ми сезон