София на 10-о място по замърсяване на въздуха днес

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:29, 25.10.2020
Чете се за: 01:43 мин.
Регионални
софия замърсяване въздуха

Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11 ч. днес сочат 49.3 µg/m³, което нарежда столицата ни в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха в столицата.

Така София се нарежда на 10-о място в света по мръсен въздух днес. Първото място се държи от Лахор в Пакистан, следван от Делхи, Индия, Пекин, Китай и още няколко града в Китай и Индия. От европейските градове на 9-о място преди нас е само Краков в Полша. На 11-то място след нас се нарежда Белград в Сърбия, който също е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха днес.

Най-чист е въздухът днес в Скопие, Северна Македония, който е в зеления сектор.

От сдружение "Въздух за здраве" посочват, че през последните години сме свидетели как процесите на урбанизация превърнаха съвременните градове в огромни прекомерно застроени мегаполиси, задръстени от автомобили и силно замърсен въздух, който се диша все по-трудно, и от ден на ден става все по-опасен за здравето на хората. Според Европейската агенция за околната среда именно замърсеният въздух е най-голямата заплаха за здравето на жителите в големите мегаполиси. По данни на агенцията всяка година в Европейския съюз мръсният въздух е причина за повече от 400 000 преждевременни смъртни случаи.

Според изследване на Европейския алианс за здраве, публикувано през октомври т.г. в следствие на мръсния въздух, обществото ни търпи и сериозни финансови загуби. Проучването, което обхваща 30 държави и 432 европейски градове, посочва, че през 2018 г. общите социални разходи са над 166 милиарда евро, като средните разходи за щети от замърсяване на въздуха в един град се равняват на 3,9% от БВП на дадена държавата. Това предполага, че годишно всеки европеец губи над 1000 евро от своето благосъстояние, заради лошото качество на въздуха.

Тази година България бе сред страните, които подкрепи глобалната инициатива „Здравословният град на утрешния ден“ ( Our healthy cities of tomorrow ). Като част от кампанията сдружение „Въздух за здраве“, съвместно с Алианса за здраве и околна среда (HEAL) – създател на кампанията и водеща европейска организация, занимаваща се с влиянието на околната среда върху човешкото здраве, призоваха местните власти да работят за по-здравословни и чисти градове.

Освен призива за подобряване здравето на гражданите и средата, в която живеят, организации и експерти у нас се включиха с препоръки за превръщането на градовете в здравословни места за живеене. Те предвиждат централни градски части с нискоемисионни зони, зелени пространства и повече възможности за удобно и безопасно придвижване пеша. Необходимо е да бъдат разширени и зелените места за отдих и спорт на открито. Друга възможност за по-чист въздух е подобряването на градската мрежа с чист, достъпен и удобен обществен транспорт. Препоръките към властите са свързани и с приоритетно развитие на електрическия и нискоемисионен надземен и подземен обществен транспорт, както и с разширяването на безопасните алеи за алтернативен придвижване, и създаване на велосипедни магистрали.

Редица обществени организации и лекари подкрепящи глобалната инициатива отправят своите послания за промяна на градската среда. Те призовават институциите, да работят за по-здравословни и модерни градове, в които да живеем по-добър и качествен живот.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валежите в Западна и Централна България през нощта ще спрат
Валежите в Западна и Централна България през нощта ще спрат
14-годишен уби с нож 13-годишно момиче в Старозагорско
14-годишен уби с нож 13-годишно момиче в Старозагорско