НОВИНИ

София приема последната олимпийска квалификация по борба

bnt avatar logo
от Калоян Николов
11:30, 30.04.2021
Чете се за: 00:59 мин.
Други спортове
българия приема последната олимпийска квалификация борба

Общо 474 борци от 86 държави са заявили участие за световната олимпийска квалификация в София, която е последна за игрите Токио 2020.

Надпреварата ще бъде в "Арена Армеец" от 6 до 9 май. Само финалистите взимат квоти за олимпиадата, които обаче не са поименни.

Наред със силните страни Русия, САЩ, Турция, Иран, Япония, Куба, които идват да вземат последните си визи, у нас пристигат и екзотики като Кения, Перу, Йемен, Кувейт и др.

До момента в класическия стил с пълен актив от 6 квоти са единствено кубинците. Следват Иран и Русия с по 5. България е с една, спечелена от Кирил Милов (97 кг.).

В свободния стил при мъжете Иран вече има представители във всичките 6 категории, а три държави – Русия, САЩ, Казахстан са с по 5 и в София ще преследват последните си визи. България има една квота, спечелена от Георги Вангелов (57 кг.).

При жените 3 държави са с пълен актив от по 6 визи – САЩ, Япония и Китай. България е с три, спечелени на Миглена Селишка (50 кг.), Евелина Николова (57 кг.) и Тайбе Юсеин (62 кг.).

Най-оспорваната категория в свободния стил при мъжете е до 74 кг., в която са заявени 40 състезатели. У нас пристига настоящият европейски шампион Теймураз Салказанов. Осетинецът, който се състезава за Словакия, триумфира убедително с титлата на първенството във Варшава по-рано този месец, като по пътя до финала прегази и големия фаворит Франк Чамизо (Италия), двукратен световен шампион и бронзов олимпийски медалист.

Цветовете на Сърбия пък ще защитава друг осетинец Хетаг Цабалов, №1 в света от 2014 г. От месец февруари той се състезава за новата си държава. В същата категория Турците пристигат с трикратния №1 в Европа Сонер Демирташ.

Турнирът ще бъде без публика заради противоепидемични мерки, наложени от Международната федерация (UWW). Срещите може да следите на живо на сайта на UWW.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При строги COVID мерки посрещат празничните дни в Гърция
При строги COVID мерки посрещат празничните дни в Гърция
Бойко Борисов изказа съболезнования на Израел заради трагедията в Мерон
Бойко Борисов изказа съболезнования на Израел заради трагедията в Мерон