НОВИНИ

Площад на името на Вацлав Хавел ще има в центъра на столицата

софия площад името вацлав хавел
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 08.10.2020
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Пространството, образувано от пресичането на бул. Евлоги и Христо Георгиеви, ул. Шипка и ул. Проф. Асен Златаров ще носи името на големия демократ, драматург и европеец, личност извън стандартите на политиката, съобщават от гражданската организация Софийски дискусионен форум.

Идеята се ражда през 2016 г. и получава подкрепата на посолството на Чешката република в София и "Библиотеката на Вацлав Хавел" в Прага, а през годините събира все повече гражданска подкрепа.

Вацлав Хавел е един от големите символи на обединението между Източна и Западна Европа, лобирал лично за България и приема ѝ в Европа.

"Човекът, отричал през целия си живот омразата, отмъщението и злото. Човекът вярващ, че именно любовта и доброто са пътеводител не само в човешкото всекидневно битие, но и в политиката. Човекът, чието кредо е "Истината и любовта надделяват над лъжата и омразата." Човекът, който винаги добавяше по едно сърце към своя подпис, 30 години след падането на стената и обединението на хората от Изтока и Запада, остава в обичания ни град, за да бъде символ и пример за поколенията", допълват от Софийски дискусионен форум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите продължават
Валежите продължават
Екоминистърът: Въздухът в Русе отговаря на европейските изисквания
Екоминистърът: Въздухът в Русе отговаря на европейските изисквания