НОВИНИ

Софийската митрополия призова за свалянето на видеоклип с разголена певица на камбанарията на храм

софийската митрополия призова свалянето видеоклип разголена певица камбанарията храм
bnt avatar logo
от БНТ
16:37, 17.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската света митрополия излезе с отворено писмо, с което призова за свалянето на видеоклип на попфолк песен с разголена певица на камбанарията на храм от Софийската епархия.

Става дума за песен на изпълнителите Джордан и Лорена, като във видеото певицата, която е с провокативно облекло, е застанала на камбанарията на храм "Свети Петър и Павел" в с. Ковачевци, Самоковско.

От Софийската света митрополия заявяват, че Българската православна църква нито е била уведомена, нито е издавала разрешение за заснемане на видеоклип там и определят кадрите като оскверняващи храма:

"Посоченото аудиовизуално произведение е заснето на територията на православен храм „Свети Петър и Павел“ в местността "Петров Кръст", с. Ковачевци, Община Самоков, без съгласието на Българската православна църква и без никога и по никакъв повод нейни представители да са били уведомявани или да им е било искано разрешение за това. Многократно показване в произведението като подчертан акцент на разголената женска фигура на един от изпълнителите, стъпил и качен на камбанарията на храма и изпълняваща танц, демонстриращ еротика непосредствено пред и под кръста на купола му, представляват непристойни действия, оскверняващи храма и символа на християнската вяра – Светия Кръст."

Софийската митрополия призовава компанията продуцент на песента да спре разпространението на видеоклипа във и извън контролираните от нея медийни канали.

Пълния текст на отвореното писмо можете да прочетете ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдия от Литва ще свири контролата на България с Люксембург
Съдия от Литва ще свири контролата на България с Люксембург
Лоренцо Мичели: Много добър жребий за България
Лоренцо Мичели: Много добър жребий за България