НОВИНИ

Софийският университет се изкачва с 200 места в международна класация за 2024 г.

изпит математика кандидат студенти състои софийския университет
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 12.06.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

В публикуваната на 12 юни 2024 г. класация на Impact Rankings 2024 на Times Higher Education (THE) Софийският университет "Св. Климент Охридски" е класиран на 401-600 място от 1963 университета в света. Алма матер участва за шеста поредна година в класацията и подобрява с 200 места позицията си спрямо 2023 г., когато бяха класирани 1591 университета, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Рейтингът оценява постиженията на университетите в изпълнение на глобалните цели на ООН за устойчиво развитие. Софийският университет е класиран в единадесет от седемнадесет цели, като значително подобрява класирането си независимо от увеличения брой участници. Методологията на класацията използва внимателно проверени индикатори, които предоставят изчерпателно и балансирано сравнение на четири обширни области: научни изследвания, управление на ресурси, обхват и преподаване.

Times Higher Education представя класацията за въздействие на университетите за 2024 г., идентифицирайки университетите, които се отличават с многобройни цели на ООН за устойчиво развитие. Тези институции не само се открояват в отделни области, но също така показват цялостни отлични постижения в приноса си към глобалното устойчиво развитие. Като се отличават с различни цели за устойчиво развитие, тези университети представят своя ангажимент за справяне с най-належащите предизвикателства в света, включително екологична устойчивост, социално включване, икономически растеж и партньорства.

Тези водещи университети са признати за своето всеобхватно въздействие върху няколко измерения на устойчивото развитие, като имат значителен принос за създаването на устойчиво бъдеще.

Класацията оценява 2152 университета от 125 държави, региони, за да изготви общата класация на въздействието за 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Иванов: На прав път сме
Тихомир Иванов: На прав път сме
Спортни новини 12.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 12.06.2024 г., 12:20 ч.