НОВИНИ

Соня Момчилова: СЕМ се сезира светкавично за скандалния клип от пловдивски мол

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 10.04.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ние се сезирахме светкавично - още с появата на първата публикация и първата снимка в интернет на скандалния клип от пловдивския търговски център, въпреки че СЕМ не се намесва в интернет. Тогава, когато нещо застрашава здравето - психическото или нормалното на децата, както и на зрителите, ние взимаме мерки, независимо, че това не касае пряко работата на регулатора - заяви в студиото на "Денят започва" Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

"Не можехме да си разрешим да останем безучастни. Направихме светкавичен мониторинг, ще направим анализ, детайлно ще изгледаме всичко, което беше излъчено в медиите и в интернет. Съвсем скоро ще се произнесем за това ще има ли санкции и какви ще бъдат те, както и в какъв размер и на какво основание", посочи Момчилова.

Според нея работа и задача на медиите е да отразяват нагласите на обществото, да показват живота какъвто е, но и да държат сметка и за мисията.

СЕМ с позиция за скандалния клип в мол в Пловдив

"Един такъв аудио-визуален продукт поражда страшно много въпроси. От една страна, как се създава риалити, реалните герои, защото те заживяват такъв живот - чрез интернет пространството, чрез платформите, чрез социалните мрежи и традиционните медии. От друга страна, сравнявайки се медиите една с друга си позволяват волности, които от моя гледна точка са непростими, защото медията иска или не иска - възпитава", обясни Соня Момчилова.

Тя визира и това, че е бил нарушен часът за обявяването на изборните резултати в изборния ден. По думите ѝ, една обществена медия не може да си позволи подобно нещо.

"Беше минути преди часът, което е обявен. Няма значение с колко. Важното е, че има закон и тогава, когато обществената медия не го спазва, какво е съобщението към публиката. За една търговска медия може да е пренебрежимо и очевидно е така - нисък е размерът на санкцията. Но не е там въпросът, защото има етика, морал, пример, а медията е точно това - пример за подражание", каза още председателят на СЕМ.

По отношение на отразяването на предизборната кампания, Соня Момчилова обясни, че СЕМ не е установил почти никакви нарушения. Санкциите, които е наложила ЦИК по сигнал на СЕМ, тъй като в предизборен период регулатора няма право да налага санкции, бяха във връзка с агресивното и неадекватно поведение на участници в надпреварата.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лориен и Марсилия поделиха точките след нулево реми край бреговете на Атлантика
Лориен и Марсилия поделиха точките след нулево реми край бреговете на Атлантика
Атлетико спечели градското дерби с Райо Валекано и се доближи само на две точки от Реал
Атлетико спечели градското дерби с Райо Валекано и се доближи само на две точки от Реал