НОВИНИ

Емили, Чеченеца и Куката остават в ареста, реши Районният съд в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 07.04.2023
14431
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Пловдив постанови постоянен арест за трима от участниците в скандалното видео, заснето в търговски център, с момче със специални образователни потребности. Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката са с обвинения за хулиганство.

Още преди да влязат в съдебната зала римата потвърдиха тезата си, че момчето само е поискало да участва в скандалния клип. Според прокуратурата обаче обвинението им е за хулиганство, а не за принуда и затова оправданията им са неоснователни. Освен това не е търсено съгласието на унизеното момче видеото с него да се публикува.

"От вчера в Районна прокуратура-Пловдив не спират да постъпват сигнали от граждани, които се наричат разгневени, от организации, които се наричат разгневени, това само по себе си говори за ефекта, който постигна случилото се", коментира прокурорът Веско Ириков.

Братът на Чеченеца подаде оставка като зам.-кмет на район "Западен" в Пловдив

Според съдията момчето е било лесно доверчиво, уязвимо и готово на всичко, за да има приятели. Има показания от свидетели, че организаторите на клипа предварително са търсили човек, който лесно да даде съгласие да бъде сниман по този начин. Че момчето не е можело да окаже съпротива, обясни по-рано днес и адвокатът на семейството му.

"Психическото му състояние, специалните потребности, които има, не му позволяват да окаже съпротива при такъв натиск, на който е подложен. Хората, които са му направили това, те напълно са осъзнавали, че момчето няма как да им се противопостави", обясни адвокат Димитър Киров.

Единият от защитниците на задържаните заяви, че това, което са направили, е голяма глупост, но не заслужават постоянен арест.

"Задържане под стража? Какво налага те да стоят в ареста? Ако не са налице условията в закона, които са предвидени - нищо. Това е най-тежката мярка и се взима по изключение. В момента това, за което е повдигнато обвинение, не се води тежко по смисъла на закона", коментира Георги Кутрянски, адвокат на Тодор Чалъков - Куката.

Част от обвиняемите твърдят, че след случилото се семейството на момчето ги изнудва за пари.

"Не е извършвал каквото и да било хулиганско действие в случая моят клиент. Както казах и в залата, не може да отговаря за чужди действия", заяви Стефан Паров, адвокат на Петко Караилиев - Чеченеца.

"Не излиза като престъпник, къде го видяхте той не го докосва с пръст детето", каза и майката на Караилиев, която също присъстваше на делото.

Непълнолетни лица са били свидетели на заснемането на клипа, както и част от работещите в търговския център, стана още ясно днес. От МВР проверяват частната охранителна фирма, която е длъжна да следи за обществения ред в мола.

Вижте още в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков за слуховете за освобождаване на Станимир Стоилов: Абсолютна лъжа
Наско Сираков за слуховете за освобождаване на Станимир Стоилов: Абсолютна лъжа
Карло Анчелоти: Искаме да продължим да се борим за титлата до края
Карло Анчелоти: Искаме да продължим да се борим за титлата до края