НОВИНИ

Какво възпламени Близкия изток: Израел плаща висока цена за връщането на Нетаняху на власт

Интервю с журналиста от Тел Авив Барак Равид

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:30, 07.04.2023
Чете се за: 13:25 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от 2006 година напрежението между Ливан и Израел е толкова високо, а в миналото събития на като тези на Храмовия хълм в Йерусалим водеха до война.

Колко сериозна е ситуацията, защо напрежението в региона се повиши след връщането на Бенямин Нетаняху на премиерския пост и как вътрешнополитическите проблеми на Израел водят до дестабилизация в целия регион? Дали пък връщането на власт на всяка цена не се заплаща с твърди висока цена - подкопаване ролята на Израел както в региона, така и на световната сцена? За всичко това Тоня Димитрова разговаря журналиста от Тел Авив - Барак Равид.

- Израелски ракети летят към ивицата Газа и Ливан, напрежението продължава да се покачва след щурма на израелската полиция в джамията Ал Акса на Храмовия хълм. Събитията много напомнят на тези отпреди две години, когато се стигна до война. Колко е опасна ситуацията?

- Ситуацията е много напрегната и опасна. Това е най-сериозната ескалация между Израел и Ливан от войната през 2006 г. Видяхме над 30 ракети, изстреляни от Ливан към израелска територия, подобно нещо не се е случвало от 2006 година. През нощта видяхме израелски въздушни удари срещу Ливан, това не се е случвало от над 15 години. Ситуацията е много опасна, още по-опасно е това, че има едновременно ескалация в Ливан, Йерусалим и Газа. Това е част от стратегията на Хамас - да създаде обединен фронт.

- От разстояние изглежда като че ли всичко започна с щурма на джамията Ал Акса, а останалите играчи на тази сцена реагират. Така ли е всъщност и защо трябваше израелската полиция да щурмува комплекса на Храмовия хълм?

- Трябва да се върнем още по-назад във времето. В момента мюсюлманите празнуваха свещения месец Рамазан, евреите отбелязват Пасха - един от най-чувствителните моменти от годината в Йерусалим. Още преди дни израелски крайнодесни активисти обявиха, че ще се опитат да направят жертвоприношение на Храмовия хълм, дори обявиха надпревара - който успее да влезе в комплекса с коза, да извърши жертвоприношение с нея, може да спечели 10 000 долара. Минали години имаше също подобни намерения, но различното сега е, че тези същите крайнодесни активисти, тогава бяха извън израелската политика, а в момента имат силни поддръжници в самото правителство - министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир - радикален десен активист, подкрепящ тези хора, в момента отговаря за полицията, а именно тя следи какво се случва на Храмовия хълм. Няколко члена на неговата партия публично призоваха полицията да позволи да бъде извършено жертвоприношение в свещените за мюсюлманите земи - нещо, което никога не се е случвало до сега. Тази промяна, тази нова политическа среда води до много страхове сред палестинците, които виждат, че всички тези луди хора, в момента са във властта. Така стотици палестинци влязоха в джамията през нощта, за да я защитят от извършване на жертвоприношение. Резултатът е щурм на полицията, защото по закон не е позволено там да стоят хора през нощта. Тези хора бяха изведени с насилие, с танкови гранати и когато тези кадри се появиха в социалните медии в целия арабски свят, Хамас използваха това, за да тестват Израел.

- Няма как да не свързваме ескалацията на насилието с идването на власт на Бенямин Нетаняху в коалиция с крайнодесните. Почти 100 загинали палестинци, почти 20 загинали евреи. Но освен напрежението с палестинците новото правителство е изправено и пред друго предизвикателство на вътрешнополитическата сцена - протестите за съдебната реформа.

- Всичко е свързано. Това правителство дойде на власт преди три месеца и обеща върховенство на закона, борба с престъпността и тероризма и да върне сигурността, което е странно - изминалата година с предишното правителство беше най-спокойната година от над 10 години. От ден първи на това правителство сигурността и върховенството на закона се влошиха драматично. Този кабинет, вместо да се бори с престъпността, да установи върховенство на правото, се занимаваше със съдебната реформа, която е опит в общи линии да бъде убит Върховния съд. През последните три месеца имаше масови демонстрации срещу това. Ключов момент в тези протести е уволнението на министъра на отбраната, който се обяви против съдебната реформа и предупреди, че тя представлява непосредствена заплаха за израелската национална сигурност, а това - впоследствие се оказа напълно вярно. А Бенямин Нетаняху го уволни заради това. После Нетаняху даде крачка назад, но фактът, че правителството беше напълно погълнато от тази спорна съдебна реформа, която дестабилизира израелската икономика, раздели израелската армия и израелското общество - това е в основата на събитията, които наблюдаваме през последните няколко дни. Израелските врагове в Ливан, Газа, в Иран и в Сирия видяха как израелското общество е разкъсвано от тези вътрешни спорове и това за тях беше шанс да предизвикат Израел и от север, и от юг, и в Йерусалим.

- Бенямани Нетаняху направи толкова отстъпки към крайнодесните политици само, за да се върне на власт, да сформира правителство и да избегне делата за корупция, които се водят срещу него. Не е ли прекалено висока цената - проблеми и на вътрешната сцена и във външнополитически план?

- Ако погледнем последните проучвания на общественото мнение, популярността на Нетаняху е най-ниската - неговата партия "Ликуд" и коалицията му спечелиха 10 места по-малко от последните избори, които бяха само преди 6 месеца. Опозицията става по-силна, защото много хора през последните 6 месеца виждат, че дясната коалиция не функционира добре. Радикалните ѝ десни възгледи може да са добри, когато си опозиция, но не работят, когато трябва да управляваш една модерна държава. Видяха и, че новото правителство, вместо да се фокусира върху предизборните си обещания - да се бори срещу Иран, да се опита да постигне мирна сделка със Саудитска Арабия, да се бори за растеж на икономиката, вместо това се зае със съдебна реформа, която е неодобрявана от над 60% от израелците. През последните месеци имиджът На Нетаняху беше опетнен както в международен, така и във вътрешнополитически план.

- Това не само опетнява имиджа му, но създаде и напрежение със САЩ. Миналата седмица Джо Байдън публично обяви, че не знае кога може да приеме Нетаняху във Вашингтон. Отношенията между Израел и Съединените щати бяха железни в миналото, сега изглеждат не толкова здрави?

- Да, точно така - отношенията между Израел и Съединените щати, между администрацията на Байдън и правителството на Нетаняху, са в дълбока криза. Когато това правителство пое властта, Байдън наистина имаше намерение да се разбере с Нетаняху, дори - така да се каже - да си затвори очите за радикалните му коалиционни партньори. Вашингтон си казваше - добре, ще работим с Нетаняху, него го познаваме, с другите няма да работим. Много бързо Белият дом осъзна, че това не е реалистично и че Нетаняху, въпреки обещанията си, всъщност не държи волана на този автобус, въпреки че е седнал на шофьорското място. Неговите коалиционни партньори карат автобуса и затова се стигна до тази криза - президентът на Съединените щати пред камери да каже, че няма да кани премиера на Израел в Белия дом - това е безпрецедентно. Когато самият американски президент говори по този начин, всички в неговата администрация разбират посланието, разбират посланието и хората в Европа. Посланието е пределно ясно и за хората в арабския свят. Ето защо правителството на Нетаняху става все по-изолирано от международната общност.

- Споменахте мирно споразумение със Саудитска Арабия - само преди година Израел вървеше по пътя на нормализиране на отношенията с арабския свят. Първо бяха Авраамовите споразумения, сближаване с Обединените арабски емирства, Нетаняху искаше да направи и така наречения "космически скок" и с Рияд. Вместо това Иран и Саудитска Арабия подписаха споразумение с посредничеството на Китай?

- Първо, не съм убеден, че споразумението между Иран и Саудитска Арабия е директно свързано с Израел, по-скоро е свързано с войната в Йемен. И двете държави искат да сложат край на войната и единственият начин е да започнат диалог. Но настоящата ситуация в Израел, напрежението с палестинците, насилието на Храмовия хълм, не помагат по никакъв начин за подобряване на отношенията със Саудитска Арабия, а точното обратното. През последните три месеца саудитците излязоха с над 10 осъдителни позиции срещу Израел, в някои от тях правителството дори е наричано "окупационно" - нещо, което Рияд не е правил от много време. Също така през последните месеци видяхме обтягане на отношенията и с държавите от Авраамовите споразумение - Обединените арабски емирства, Мароко и Бахрейн. Няма двустранни визити, тези държави много внимават как се държат с това правителство. Ако Авраамовите споразумения бяха най-голямото постижение на Нетаняху, неговият завет - в момента те наистина са застрашени.

- На ръба на война, хаос във вътрешно и външнополитически план, заветът на Нетаняху е застрашен - как виждате изхода от тази ситуация - ще осъзнае ли Нетаняху, че правителство в този формат само застрашава ролята на Израел в региона и имиджа на световната сцена?

- Мисля, че вече преминахме точката, от която връщане назад няма. Не виждам как Нетаняху може да сформира алтернативна коалиция. Няма партньори в опозиция. Двамата опозиционни лидери - бившият премиер Яир Лапид и бившият министър на отбраната Бени Ганц - и двамата не биха направили правителство с него, не могат да го понасят. Смятат, че той нанесе непоправими щети на държавата. Нетаняху няма друга алтернатива. Неговите крайнодесни коалиционни партньори също нямат алтернатива - никога не са мислили, че могат да получат толкова власт, колкото Нетаняху им даде. Въпреки непопулярността на това правителство то няма алтернатива и те ще се държат заедно.

- Какво означава това за региона?

- Нищо добро! (смее се).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерлинг Холанд е готов да се завърне в игра
Ерлинг Холанд е готов да се завърне в игра
Затварят за движение на автомобили временния мост в с. Каравелово
Затварят за движение на автомобили временния мост в с. Каравелово