НОВИНИ

Гешев: Двама от обвиняемите по аферата Nexo са кацнали в Белград

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:27, 07.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Двама от обвиняемите по аферата Nexo днес са кацнали в Белград. Новината беше съобщена от главния прокурор Иван Гешев, който присъства на първа копка на паметник на юристите спасители на българските евреи. Става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев. Информацията за посещението им в Белград е предадена на българските служби от страна на Интерпол, уточниха от държавното обвинение.

"Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото Nexo. Аз нямам съмнения с кой ще се виждат в Белград, събраха се. Сега чакам да кацнат Божков, може би вашият колега от "Бърд", може би някои политици и политически партии, за да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и компрометиране на магистрати и работещи, а изпуснах Красимир Каменов-Къро от ЮАР може би и той ще кацне. Това е шега, но тъжна шега", каза Гешев.

От прокуратурата разкриха още детайли по образувано разследване срещу организирана престъпна група с участието на Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, Дилян Георгиев и Тони Иванов-Парфюма. Групата се разследва за престъпен заговор за елиминиране на магистрати и полицаи. На практика се разкрива симбиоза между разследвани лица у нас, които ползват общи посредници, за да синхронизират действията си срещу прокуратурата. Става въпрос за лобисти в САЩ, евродепутати и влияние на конгресмени.

Образувано е производство за ОПГ за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители

"Аз виждам говорене за реформи срещу, които фактически седи разруха. Опит да се разрушат българските институции, опит да се съсипят едно от малкото останали работещи институции, като прокуратурата. Аз като главен прокурор моята отговорност е да не позволя това да се случи, защото това не е в интерес на хората", каза по темата Иван Гешев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова ще спори за титлата в Румъния
Борислава Христова ще спори за титлата в Румъния
Зърнопроизводители отново блокираха пътя за Румъния
Зърнопроизводители отново блокираха пътя за Румъния